Gemeente weet extraatjes voor arme mensen niet te slijten

Minima laten miljoenen aan speciaal voor hen bestemde extraatjes liggen. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) komt met maatregelen om de armoederegelingen onder hun aandacht te brengen.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Van de ruim negentig miljoen die Amsterdam uittrekt voor armoedebestrijding blijft 'een stevig aantal miljoenen' op de plank liggen, ziet Vliegenthart nu al aankomen.

Behalve door het extra budget komt dat ook doordat de doelgroep totaal veranderd is. Sinds het aantreden van dit stadsbestuur is de inkomensgrens opgetrokken van 110 procent naar 120 procent van het sociaal minimum. Daarbij komt dat dit is uitgebreid naar werkende armen met hun gezinnen en niet meer alleen bestemd is voor chronisch zieken, arbeidsgehandicapten of ouderen.

Gemeenten mogen armoederegelingen - denk aan de Stadspas, de collectieve zorgverzekering, de scholierenvergoeding voor ouders en sinds kort de gratis id-kaart - bovendien niet meer automatisch uitstorten over hele doelgroepen tegelijk, zoals inwoners met een bijstandsuitkering. Amsterdam moest daarom nieuwe oplossingen bedenken.

Lastig te bereiken
Al vóór die veranderingen was het lastig arme Amsterdammers te bereiken. In juni bleek uit onderzoek dat 19 procent van de minima in 2011 geen beroep deed op zulke regelingen, terwijl ze er wel recht op hadden.

Uit het onderzoek bleek dat veel regelingen niet bekend zijn bij minima en op hun beurt zijn veel minima niet bekend bij de gemeente. Daarnaast spelen taalproblemen een rol, en schaamte en angst dat ze het geld ten onrechte krijgen en later weer moeten terugbetalen. Ten slotte hebben de regelingen allemaal weer eigen voorwaarden en aanvraagtermijnen.

Overzichtelijker
Vliegenthart wil het daarom overzichtelijker maken. Zo worden regelingen per doelgroep gebundeld, in een 'kindpakket' bijvoorbeeld. Dat wordt vanaf 2017 uitgebreid naar een systeem dat minima eens per jaar vraagt naar hun inkomen en of ze in aanmerking willen komen. De gemeente bekijkt waar ze recht op hebben en biedt dat automatisch aan, waardoor ze als het ware een abonnement op de minimaregelingen krijgen en er geen één meer missen.

Verder moeten meer mensen die recht hebben op deze regelingen in beeld komen door het koppelen van computerbestanden. Het taalgebruik wordt simpeler en hulpverleners worden getraind zodat ze de regelingen onder de aandacht van minima kunnen brengen. Een 'armoederegisseur' moet het aanbod op de kaart zetten tot in scholen, zorginstellingen en buurthuizen aan toe.

Vandaag (15-10) in Het Parool: Vliegenthart over de begroting voor armoedebestrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden