Gemeente vraagt om meer geld voor werkloze jongeren

Er moet meer geld naar gemeenten om kwetsbare jongeren aan werk te helpen, schrijft wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) samen met collegawethouders in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

',' zegt Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (Werk)Beeld anp

Het gaat om jongeren uit het speciaal- of praktijkonderwijs, die vroeger vaak een Wajonguitkering kregen. "En het is belangrijk dat deze groep de aandacht krijgt die ze verdienen," zegt de Amsterdamse wethouder.

Wethouders Staf Depla (Eindhoven, PvdA), Victor Everhardt (Utrecht, D66), Huib van Olden (Den Bosch, CDA) en Vliegenthart (SP) vrezen dat de jongeren thuis op de bank komen te zitten, omdat ze vaak niet op eigen kracht de arbeidsmarkt kunnen. De wens om de jongeren vanuit de gemeente - en de Participatiewet - te begeleiden naar een baan is er wel, maar het budget is verder uitgehold.

12.000 leerlingen
In een brandbrief aan de Tweede Kamer geven ze aan dat de gemeenten terughoudend zijn met het inzetten van loonkostensubsidie en jobcoaches, iets waar vooral de kwetsbare jongeren - zo'n 12.000 leerlingen per jaar - de dupe van dreigen te worden.

En de tijd dringt. Vliegenthart: "De jongeren ronden nu hun opleiding af en na de zomer moeten ze aan de slag kunnen, anders belanden ze op de bank. Dit is een acuut probleem."

De kans dat deze kwetsbare groep, als ze niet meteen aan de slag kunnen, langer op de bank blijft zitten dan gemiddeld is groot, zegt de wethouder. "Ze krijgen problemen met hun gezondheid, worden ballorig, en dan kost het uiteindelijk juist meer kracht om ze aan het werk te krijgen."

Amsterdamse aanpak
Wachten op de formatie totdat de begroting rond is, is volgens Vliegenthart dan ook geen optie. "Dat is voor die jongeren te laat, nu investeren levert meer op." Bovendien, zegt hij: "De Amsterdamse aanpak wordt in Den Haag genoemd als voorbeeld, dan is het toch raar als je daar geen geld voor krijgt."

De gemeenten krijgen nu 1800 euro per persoon per jaar voor begeleiding, terwijl ze 3500 euro nodig hebben. Ze vragen het kabinet daarom om per jaar 82 miljoen euro extra uit te trekken voor de kwetsbare jongeren. Voor Amsterdam zou dat neerkomen op grofweg 8 miljoen euro.

Onder andere de toename van het aantal mensen in de bijstand door de economische crisis, de instroom van statushouders en de verhoging van de aow-leeftijd drukken op het budget.

Lees ook: Steuntje in de rug voor bijna elke werkloze jongere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden