Gemeente vraagt experts om hun visie op het Stedelijk

De gemeenteraad wil externe adviseurs horen over de rol van het Stedelijk Museum in de internationale kunstwereld. Een frisse blik is nodig, want de angst bestaat dat de ophef rond het instituut ertoe leidt dat het Stedelijk met de rug naar de toekomst komt te staan.

Ruben Koops
Stedelijk Museum Amsterdam Beeld anp
Stedelijk Museum AmsterdamBeeld anp

Een meerderheid van de raad, onder wie wethouder Touria Meliani, heeft enthousiast gereageerd op het idee van D66-raadslid Marijn Bosman. Zij wil diverse experts uitnodigen voor een hoorzitting. Zij kunnen de raad uitleggen hoe de globale kunsthandel - de wereld waarin de directie van het Stedelijk opereert - werkt.

Voormalig directeur Beatrix Ruf werd dit najaar in de media beschuldigd van belangenverstrengeling en het niet melden van betaalde bijbanen, waarop zij aftrad. Maar de juristen Jan Peeters en Sjoerd Eisma concludeerden acht maanden later dat er geen sprake was van onbetamelijke belangenverstrengeling.

Wel werden harde noten gekraakt over de manier waarop toezicht wordt gehouden op de instelling, waarop wethouder Meliani aankondigde de teugels te willen aanhalen in de top van het Stedelijk.

Te weinig kennis
De gemeente Amsterdam is eigenaar van de collectie van het Stedelijk en subsidieert de instelling jaarlijks met ruim 12 miljoen euro. Volgens Bosman, al vier jaar raadslid maar nieuw op de portefeuille kunst, hebben zij en veel andere raadsleden die belast zijn met het onderwerp te weinig kennis over de internationale kunstmarkt.

Als voorbeeld noemt zij de prijsontwikkeling van werken die het Stedelijk tijdelijk exposeert. "Niet alleen bij de aanschaf, maar ook bij de selectie van tentoonstellingen speelt kunstspeculatie een rol. Een werk dat in het Stedelijk Museum heeft gehangen, kan daarna ineens veel meer waard worden."

Regels
Antwoord op dat soort vragen is nodig bij het opstellen van regels waarbinnen het museumbestuur moet werken, maar ook bij het bepalen van de hoogte van de aankoopbudgetten, vindt Bosman.

Sinds de bestuurscrisis hebben diverse commissies en instanties zich in opdracht van de gemeente en de raad van toezicht gebogen over de vraag waar het heen moet met het museum.

Marijn Bosman, D66-raadslid, wil kennis over de internationale kunstmarkt vergroten. Beeld Tammy van Nerum
Marijn Bosman, D66-raadslid, wil kennis over de internationale kunstmarkt vergroten.Beeld Tammy van Nerum

De Amsterdamse Kunstraad is het meest uitgesproken in zijn advies: 'Vraag het museum niet langer om mee te doen in wat gezien wordt als 'de hoogste regionen van de kunst', leg het niet langs de meetlat van het MoMA, maar laat het internationaal opereren en voortborduren op de traditie van eigenzinnigheid,' aldus het orgaan onder voorzitterschap van Felix Rottenberg.

Lokale makers
De raad is echter bang voor overhaaste conclusies. Net als Bosman vindt GroenLinks-raadslid Deniz Karaman dat hij nu te weinig weet om te kunnen zeggen wat het Stedelijk zou moeten doen. "Dat advies was wat mij betreft een beetje voorbarig," aldus Karaman.

"Het Stedelijk moet toonaangevend blijven, maar met meer aandacht voor de stad en lokale makers. Maar waar wij willen dat het Stedelijk dan wel naartoe gaat, weet ik ook nog niet - vandaar die hoorzitting."

Bosman heeft namens D66 al een duidelijker uitgangspunt. "Ik wil dat het Stedelijk een internationaal belangrijk museum blijft. Een museum dat agendeert." Desalniettemin wil ook D66 dat de verbinding tussen het museum en lokale kunstenaars wordt hersteld.

De hoorzitting is in september. Onder meer Chris Dercon (Boijmans Van Beuningen), Boris Cornelissen (Sotheby's London) en verzamelaar Martijn Sanders kunnen een uitnodiging van de gemeenteraad verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden