Update

Gemeente vindt het 'wenselijk' als vergoeding voor boete terugkomt

Gemeenten lopen inkomsten mis omdat het kabinet de vergoeding voor 'overlastboetes' heeft geschrapt, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Voor Amsterdam lopen de schattingen uiteen van 1,3 tot 1,9 miljoen euro per jaar. De gemeente vindt het dan ook 'wenselijk' als de vergoeding weer terugkomt.

Ook voor het uitschrijven van boetes voor verkeerd buitengezet huisvuil ontvangt de gemeente geen vergoeding meer Beeld anp
Ook voor het uitschrijven van boetes voor verkeerd buitengezet huisvuil ontvangt de gemeente geen vergoeding meerBeeld anp

Sinds dit jaar krijgen gemeenten geen vergoeding meer voor straffen die zijn opgelegd door hun handhavers, officieel BOA's genoemd. Het gaat dan om bijvoorbeeld foutparkeren en verkeerd aangeboden huisvuil. Gemiddeld bedroegen de boetes negentig euro, waarvan gemeenten er afhankelijk van de overtreding vijfentwintig of veertig kregen.

Gat in de begroting
Met het schrappen van de vergoeding bespaart het Rijk zo'n 15 miljoen euro per jaar - en lopen gemeenten geld mis. Amsterdam ontving in 2014 nog bijna 48.000 van die vergoedingen, blijkt uit een overzicht dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onlangs publiceerde.

Volgens Tjeerd van Bekkum van de VNG slaat dit 'een flink gat in de begroting' van gemeenten. Hij pleitte er afgelopen weekend in Radio Reporter voor dat de opbrengst niet langer wegvloeit naar de Staat. Ook zouden gemeenten vaker zelf boetes moeten kunnen uitdelen.

Het CDA maakt zich zorgen over de nadelige gevolgen op de leefbaarheid in wijken en mogelijke verloedering in het openbaar vervoer en openbare ruimtes. De partij stelde er Kamervragen over aan Van der Steur. Die zegt dat het nog te vroeg is om te concluderen dat het schrappen van de vergoeding de leefbaarheid aantast.

Sluiproute
Vorig jaar schreven 357 van de 403 gemeenten een zogenaamde bestuurlijke strafbeschikking overlast (BSO) uit, waarvoor nu dus geen vergoeding meer wordt gegeven door het Rijk. Er is nog een mogelijkheid: de bestuurlijke boete overlast (BBO). De hoogte daarvan is hetzelfde, maar gemeenten mogen de opbrengst volledig houden. Ze moeten dan zelf wel de inning en de bezwaar- en beroepsbehandelingen afhandelen.

De gemeente Amsterdam onderzoekt of deze optie gunstig voor hen is. Het streven is om hier voor het zomerreces een besluit over te nemen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Hij benadrukt dat niet het verhogen van de inkomsten van de gemeente het doel is, maar het verbeteren van het naleven van de regels. 'Het zou wel wenselijk zijn dat de vergoeding terugkomt, maar dan vooral als tegemoetkoming in de kosten die gemeentes maken voor handhaving.'

Ook wordt gekeken of samenwerking met Rotterdam, Den Haag en Utrecht de kosten kan drukken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hier in principe geen bezwaar tegen, maar wijst erop dat gemeenten niet kiezen voor bestuurlijke boetes omdat de afhandeling ervan te veel tijd en geld kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden