Gemeente vertrouwde veel te lang op aannemer Stedelijk

De nieuwbouw van het Stedelijk in januari 2011. De bouw lag toen vrijwel stil vanwege de financiële problemen bij aannemer Midreth. In februari ging Midreth failliet. © anp

De gemeente Amsterdam heeft veel te lang vertrouwd op topman Joop Leliveld van Midreth, de inmiddels failliete aannemer bij de verbouwing van het Stedelijk Museum.

'Ik heb me te lang op hem verlaten,' zegt ambtelijk projectleider Herman van Vliet. Voorjaar 2009, twee jaar na het begin van de verbouwing, zei Van Vliet het vertrouwen in Leliveld op, die steeds had bezworen dat vertragingen zouden worden ingelopen. Andere betrokkenen zeiden toen al binnenskamers dat het museum veel later open zou gaan dan begin 2010, zoals wethouder Carolien Gehrels tot 30 juni 2009 zei. Van Vliet kende die verhalen, maar hield vast aan Lelivelds schema.

In januari 2009 vielen op een vergadering van de raad van toezicht van het Stedelijk, waarvan de notulen in bezit van Het Parool zijn, snoeiharde woorden aan het adres van Gehrels en Van Vliet. Museumdirecteur Gijs van Tuyl zei 'het consigne' van Gehrels te hebben gekregen voorjaar 2010 te heropenen, hoewel het gemeentelijke Project Management Bureau, geleid door Van Vliet, wist dat dat niet kon. Kunstenaar Jan Dibbets liet zijn onvrede notuleren, omdat hij omwille van de wethouder 'in commissie gelogen had' over het moment van heropening. Op diezelfde bijeenkomst zeiden Mels Crouwel, architect van het nieuwe gebouw, en bouwcoördinator Aryan Sikkema van het Stedelijk dat Midreth op zijn vroegst eind 2010 klaar zou zijn.

Inmiddels heeft VolkerWessels het project overgenomen en is de opening voorzien voor komende zomer.

In een reactie zegt Gehrels de raad van toezicht altijd te hebben ingelicht en nooit te hebben gehoord dat het tijdschema onhaalbaar was. Leliveld weigert commentaar. (Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst)

Vandaag in Het Parool: Gesloten wegens verbouwing (5): Mooie praatjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden