'Gemeente veroorzaakt schade bij afhandelen faillissement seksclub'

De curator in het faillissement van seksondernemer Jan Bik, Ernst-Paul Pandelitschka, is 'zeer ontstemd' over de gemeente. Die zou de afwikkeling van het faillissement van Jan Bik bemoeilijken.

Bart Middelburg
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat. Beeld Klaas Fopma
Erotische Massage Salon Jan Bik in de Buiten Wieringerstraat.Beeld Klaas Fopma

Amsterdam maakte vorige week bekend dat de seksclub van Bik in de Buiten Wieringerstraat geen exploitatievergunning zal worden verstrekt omdat 'ernstig gevaar' bestaat dat de vestiging zal worden misbruikt voor witwasserij. De horecavergunning wordt ingetrokken.

Witwasserij
Bik wordt al strafrechtelijk vervolgd wegens belastingfraude en witwasserij en zijn imperium (elf seksclubs in het hele land) werd een paar weken geleden failliet verklaard in verband met forse navorderingen van de belastingdienst. Dat toch is overgegaan tot intrekking van de vergunningen, is omdat bij een faillissement sprake kan zijn 'van een doorstart of een overname', zegt de gemeente: als Pandelitschka erin slaagt voor de sinds 1969 bestaande vestiging in de Buiten Wieringerstraat een koper te vinden, kan de club gewoon doordraaien, ondanks de vervolging en het faillissement van Bik.

Betrokken
'Daar ben ik zeer ontstemd over,' zegt Pandelitschka. 'Als er een doorstart kan worden gemaakt, zal dat zeker niet met Bik of zijn bedrijf Givolo gebeuren. Dan komt er gewoon een nieuwe partij die zegt: ik wil dat wel overnemen. Daar is de gemeente dan ook bij betrokken, want zo'n nieuwe partij zal dan ook vergunningen moeten aanvragen. Maar als Amsterdam nu gaat roepen dat de vergunningen worden ingetrokken voor het geval er een doorstart wordt gemaakt, maakt de gemeente zo'n doorstart wel heel moeilijk. Partijen die de zaak willen overnemen, raken op die manier natuurlijk kopschuw. De failliete boedel lijdt schade door deze wonderlijke gang van zaken.'

Splitsen
Vast staat wel al dat Biks imperium uiteen zal vallen: zijn clubs worden opgesplitst. 'Er heeft zich geen enkele partij gemeld die geïnteresseerd is om in één keer alle clubs over te nemen. Er hebben zich wel meerdere partijen gemeld die geïnteresseerd zijn om één van de clubs over te nemen. De onderneming zal hoogstwaarschijnlijk dus worden opgedeeld.'

Justitie verdenkt Bik ervan de winst van zijn elf seksclubs (Givolo BV) jarenlang te hebben afgeroomd en te hebben witgewassen via Zwitserland. Begin deze maand werd Givolo ook failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam omdat de exploitatiemaatschappij de fiscus niet meer kan betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden