Gemeente verliest opnieuw: 130 km per uur A2 niet van de baan

Automobilisten mogen op de A2 's avonds 130 kilometer per uur blijven rijden. De gemeente Ronde Venen heeft het hoger beroep verloren.

Het Parool
's Avonds mogen automobilisten 130 kilometer per uur Beeld ANP
's Avonds mogen automobilisten 130 kilometer per uurBeeld ANP

Sinds twee jaar mogen automobilisten op de A2 tussen 19.00 uur en 06.00 uur 130 kilometer per uur rijden. Deze snelheid ligt overdag 30 kilometer lager.

De gemeente Ronde Venen verloor eerder een rechtszaak tegen het opschroeven van de maximumsnelheid, maar liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep.

Volgens de gemeente klopte het onderzoek naar de geluidoverlast niet, omdat bij het akoestisch onderzoek niet de geluidshinder van Schiphol is meegeteld.

Luchtkwaliteit
Ook vond de gemeente dat de luchtkwaliteit bij 130 kilometer per uur in het geding komt, maar ook dat veegde de Raad van State van tafel.

De rechter oordeelde opnieuw dat geluid van Schiphol niet ter zake doet in het onderzoek. Minister Schultz van Haegen verhoogde de snelheid op de autosnelweg onder andere vanwege de kortere reistijd voor automobilisten.

Het besluit van Schultz sluit aan bij de verhoging van de wettelijke maximumsnelheid naar 130 km per uur, die vanaf september 2012 geldt.

Dat de verhoogde snelheid op de A2 pas later is ingevoerd, had te maken met het nabijgelegen natuurgebied Botshol. Uit onderzoek moest eerst blijken dat dit natuurgebied niet zou lijden onder de verhoogde snelheidsmaatregel.

Lees ook: Overdag 130km per uur op de A2? 'Niet chic'

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden