'Gemeente 'vergeet' eigen regels over betaald parkeren'

Pas tien minuten na het aflopen van de betaalde parkeertijd, mag er een bekeuring worden uitgeschreven. Een Amsterdamse automobilist kreeg zijn bon al na twee minuten en stapt naar de rechter.

Parkeerwachters mogen pas tien minuten na afloop van de betaalde parkeertijd een bon uitschrijvenBeeld Rowin Ubink

Het is een principiële kwestie, zegt Rence Rozendaal: de eerste tien minuten na het aflopen van de parkeerduur kán en mág hij geen bekeuring krijgen. "Zo staat het in de regels en als de gemeente zich zelf al niet aan haar eigen regels houdt, dan is het einde zoek."

En dus stapt Rozendaal naar de rechter. Hij kreeg op 30 mei namelijk een naheffingsaanslag uitgeschreven om 19.39 uur, twéé minuten na het moment dat zijn parkeerduur was verstreken, zegt hij. "Ik had betaald tot 19.37 uur, dus ze hadden mij gewoon met rust moeten laten tot ten minste 19.47 uur."

Pardontijd
Deze 'pardontijd' zal geen parate kennis zijn voor de de gemiddelde Amsterdamse automobilist: de regel stelt dat parkeerwachters voor het uitschrijven van een naheffingsaanslag tien minuten geduld moeten hebben voordat ze hun ding gaan doen.

Bij nader onderzoek blijkt de bewering van Rozendaal inderdaad te kloppen. In het Uitvoerings- en Aanwijzingsbesluit 2017 van 23 december 2016 van het Gemeenteblad: 'Geen naheffingsaanslag wordt opgelegd binnen 10 minuten na het verstrijken van de geldigheidsduur van het tijdgebonden parkeerrecht.'

Ingewikkeld
Het moet gezegd: in het geval van Rozendaal speelt nog wel een complicerende facor mee. Hij kreeg zijn bon namelijk in de Tweede Van Swindenstraat (waar het tarief 3 euro per uur geldt), maar hij betaalde in een andere zone, waar het tarief lager is (2 euro per uur).

Geen probleem, zegt Van Rozendaal, die het betaalde geld omrekende met het hogere tarief. "Op mijn bonnetje staat dat ik mocht parkeren tot 19.59 uur in de andere zone. Terugrekenend naar de 3 euro per uur in de Van Swindenstraat had ik dan dus mogen parkeren tot 19.37 uur."

Van tafel geveegd
Dat klinkt ingewikkeld en aanvechtbaar, zou je zeggen, maar precies dezelfde berekening werd half oktober gemaakt door een inspecteur van de gemeente, nadat Rozendaal een bezwaar had ingediend tegen de aanslag. "Ze zeggen het zelf: ik mocht parkeren tot 19.37 uur. Dan mogen ze dus niet om 19.39 al bekeuren. En toch werd mijn bezwaar van tafel geveegd."

Rozendaal heeft er lol in, hoewel het hem ook bittere ernst is. "Ik ga de gemeente een hak zetten. Maar het is ook belangrijk, want je kunt op je vingers natellen dat er enorme hoeveelheden naheffingsaanslagen moeten zijn uitgeschreven aan mensen die niet op de hoogte zijn van het feit dat de gemeente de eerste tien minuten coulance moet betrachten."

De gemeente bevestigt gehouden te zijn aan een 'pardontijd'. Volgens een woordvoerder is hier in het geval van Rozendaal geen rekening mee gehouden. "We onderzoeken of dat in dit geval wel had moeten gebeuren."

Optellen
Verder zit Rozendaal nog wel meer dwars aan de ondoorzichtige regelgeving rond betaald parkeren trouwens. Of we wel weten dat de eindtijd van de parkeerduur niet het uitgangspunt is, maar het alles bij elkaar betaalde bedrag?

"Stel: je parkeert ergens 's morgens en je betaalt tot het begin van de ochtend 11 euro. Als dan alsnog blijkt dat je er de hele dag wil blijven en het tarief voor een dagpas bedraagt achttien euro, dan kan je volstaan door nog een kaartje te kopen voor zeven euro. Je hebt dan de prijs betaald voor een dagpas namelijk. Mensen weten dat niet, maar ik vertel het ze graag."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden