Gemeente verdeelt ruimte op scholen

De gemeente neemt de regie over het basisonderwijs in de stad over van de stadsdelen. 1 januari 2014 moet er een centraal plaatsingssysteem zijn.

Leerlingen lunchen op basisschool Spaarndammerhout in Amsterdam.Beeld ANP

Daarmee wil PvdA-wethouder Pieter Hilhorst leerlingen verdelen over scholen, maar ook segregatie bestrijden. Hij zal nog vóór de zomer met scenario's komen voor het centrale registratiesysteem. Daarover zal hij eerst in gesprek gaan met de gemeenteraad en de schoolbesturen.

Centraal plaatsen
Met zijn voorstel honoreert Hilhorst een wens van coalitiepartner VVD. Raadslid Werner Toonk pleitte eind vorig jaar in een initiatiefvoorstel al voor het centraal plaatsen van kinderen op basisscholen. Dat gebeurt nu al in het middelbaar onderwijs.

Hilhorst stemt daar nu mee in. Hij wijst erop dat bij de enorme bezuinigingsoperatie waar de gemeente aan werkt ook al naar voren kwam dat alles wat met onderwijs te maken heeft, het best door de gemeente kan worden geregeld. 'Het is een reëel probleem. Er is schaarste, want kinderen worden uitgeloot voor de populaire scholen. Daar moeten we iets aan doen,' zegt de wethouder.

Segregatie tegengaan
Belangrijk verschil met het voorstel van de VVD is dat Hilhorst niet alleen vraag en aanbod beter op elkaar wil afstemmen, maar ook segregatie wil tegengaan en de kwaliteit van het onderwijs wil verbeteren. 'Sommige scholen vallen voor sommige ouders af vanwege de kleur van de kinderen op het schoolplein. Daardoor is er altijd meer vraag naar plaatsen op witte dan op zwarte scholen,' zegt Hilhorst. 'Door segregatie wordt keuzevrijheid dus juist beperkt. Praten over segregatie is taboe, maar we moeten reëel zijn. Het ideaal moet zijn dat alle scholen goed én gemengd zijn.'

Hilhorst sluit niet uit dat hij slechte scholen zal sluiten en goede scholen zal toestaan bij te bouwen. 'Ook dat moeten we doen in samenhang met het terugdringen van segregatie, overal in de stad op dezelfde manier. Daarom is het goed dat de gemeente dit zal doen.'

Tot 1 januari 2014 zullen stadsdelen problemen zelf moeten oplossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden