Gemeente verbiedt 'criminele' zaalvoetbalclub 't Knooppunt

De gemeente ontzegt de succesvolle Amsterdamse zaalvoetbalclub 't Knooppunt de toegang tot alle Amsterdamse sporthallen. Uit onderzoek van de recherche is aannemelijk geworden dat de club jaren is gerund met geld van drugscriminelen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

ZVV 't Knooppunt was lang een van de succesvolle zaalvoetbalclubs in Nederland. Vorig jaar werd de club uit De Pijp landskampioen op het hoogste niveau, een jaar tevoren was de beker gepakt. Twee weken geleden werd de finale van de play-offs om het landskampioenschap nipt verloren.

De gemeente heeft het bestuur donderdag laten weten dat de gemeentelijke sporthallen voortaan verboden terrein zijn. De club mag er geen wedstrijden meer spelen en evenmin trainen.

De gemeente ziet 'integriteitsrisico's', omdat in 't Knooppunt jarenlang grote sommen aan misdaadwinsten zijn rondgegaan.

Kopstuk
Rechercheur Arno van Leeuwen, specialist op het gebied van 'ondermijning' (criminele inmenging) in de sport, leidde een uitvoerig onderzoek dat bevestigt wat in het criminele milieu én in de zaalvoetbalwereld al lang werd vermoed: de club was feitelijk het speeltje van beruchte Amsterdamse criminelen.

Kopstuk Houssine 'Hoes' A. was erelid, terwijl hij volgens justitie een hoofdrol speelt in een van de onderwereldvetes waarin sinds 2012 veel jonge Amsterdammers zijn geliquideerd.

Ook zijn familie speelde rollen in de club. De politie is ervan overtuigd dat met A.'s criminele vermogen structureel spelers en trainers zijn betaald. Talenten werden met forse bedragen verleid, van twee Antwerpse spelers werden reiskosten vergoed. Vermoedelijk ging het jaarlijks om tonnen. Broers van een geliquideerde crimineel uit De Pijp zaten jaren in het bestuur.

Bedreigd
Ook andere betrokkenen bij 't Knooppunt staan bij de recherche bekend om hun rol in de Amsterdamse onderwereld. Twee mannen die volgens ingewijden de spelers uitbetaalden, zijn in 2013 en dit jaar in Amsterdam doodgeschoten.

Tijdens belangrijke wedstrijden van de club zagen rechercheurs in het publiek, tussen de jonge fans, volop Amsterdamse criminelen, van wie de politie enkele had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag op hun leven.

Een van hen sloeg na de verloren bekerfinale vorig jaar de keeper van de tegenstander, nadat tientallen fans van 't Knooppunt het veld hadden bestormd. Tegenstanders werden bedreigd en de beker en medailles werden gestolen - al kwam de beker weer terecht. De KNVB royeerde 't Knooppunt, maar van de tuchtcommissie mocht de club alsnog om de titel spelen.

Rolmodellen
Rechercheur Van Leeuwen: "Het mag niet zo zijn dat criminelen rolmodellen worden omdat zij zo'n succesvolle club financieren. Voor je het weet zou het idee kunnen ontstaan dat zaalvoetbal alleen is weggelegd voor criminelen."

Oud-speler en 'adviseur' van 't Knooppunt Soufiane el Hahaoui zegt zich niet te herkennen in de bevindingen van de recherche. "Ik weet niets van criminele geldstromen. Er zijn geen spelers betaald. De namen van criminelen ken ik niet. Ik weet dat er jaren geruchten waren, maar met geruchten kunnen we niet zoveel. We wilden mét de gemeente juist onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."

Lees zaterdag meer over 't Knooppunt in Het Parool: een speeltje van criminelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden