Gemeente trekt de portemonnee voor leraren

De gemeente trekt de portemonnee om het lerarentekort tegen te gaan. Wie in het laatste jaar van de studie al kiest om voor de klas in Amsterdam te staan, krijgt tot 12.000 euro collegegeld vergoed.

Wethouder Simone Kukenheim Beeld Tammy van Nerum
Wethouder Simone KukenheimBeeld Tammy van Nerum

Herintreders krijgen 5000 euro als ze voor de stad kiezen.

Het is de volgende stap maatregelen in al een flink pakket dat de gemeente in het leven heeft geroepen om het groeiende lerarentekort aan te pakken.

Startende leraren kunnen een beroep doen op een van de 100 betaalbare woningen die de gemeente beschikbaar stelt, er is een forse reiskostenvergoeding, en parkeerplekken voor scholen zijn opnieuw verdeeld.

1,5 miljoen
Voor de nieuwe beurzen, waaronder ook een extra beurs voors zij-instromers en geld voor studieverlof, is 1,5 miljoen euro uitgetrokken.

Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs): "We werken er heel hard aan om voldoende leraren voor de klas te hebben. Het blijkt dat de kosten voor scholing, of het verschil in salaris, vaak nog een hindernis zijn voor mensen die het onderwijs overwegen, en op deze manier draagt Amsterdam haar steentje bij om die mensen over de streep te trekken."

Zaandam
De al eerder genomen maatregelen hebben het lerarentekort nog niet kunnen verkleinen, maar het aantal zij-instromers dat zich heeft gemeld voor een korte cursus om te kijken of ze geschikt zijn voor het onderwijs, is al wel toegenomen, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het is overigens met de beurzen niet de bedoeling leraren weg te trekken uit andere gemeenten, zegt een woordvoerder, zoals de stad onlangs werd verweten door het ophangen van wervingsposters in Zaandam.

Amsterdam heeft in het basisonderwijs dit jaar 159 openstaande vacatures. De verwachting is dat het oploopt tot ruim 400 in 2020.

Op middelbare scholen ligt het tekort dan rond de 70, en is het vooral moeilijk om docenten te vinden in vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde, klassieke talen, Frans en Duits. Ook in het mbo zijn er niet genoeg docenten, mede omdat een grote groep leraren binnenkort met pensioen gaat.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden