Gemeente trekt 7500 onrechtmatige parkeervergunningen in

Een forse opschoning van het parkeervergunningsbestand heeft geleid tot een daling van 30 procent van de wachtlijst.

null Beeld anp
Beeld anp

In totaal werden 7500 van de 140.000 parkeervergunningen definitief ingetrokken, omdat de vergunning onrechtmatig was. Dat blijkt uit een brief van VVD-wethouder Pieter Litjens (Verkeer). De vergunningen werden in de meeste gevallen afgepakt omdat het kenteken niet op naam van de bewoner of het bedrijf stond. Bij andere vergunninghouders bleek dat zij ook een een priveparkeerkplek hadden.

Zo'n 1200 mensen maakten bezwaar tegen het intrekken van de vergunning. Iets meer dan de helft is in het gelijk gesteld en mag de parkeervergunning houden. 200 bezwaren waren ongegrond en 300 bezwaren zijn nog in behandeling.

Litjens zegt het vervelend te vinden voor mensen dat hun parkeerverugnning is ingetrokken, maar wijst er op dat deze mensen wel jarenlang van een vergunning gebruik hebben gemaakt terwijl ze er geen recht meer op hadden of er zelfs nooit recht op hebben gehad. Volgens een woordvoerder hebben mensen lang niet altijd bewust een onterechte parkeervergunning gehad. 'Het gaat hier niet om grootscheepse fraude.'

Dankzij het opschonen van het bestand hebben 2500 mensen een vergunning gekregen. De wachtlijst daalde daardoor van 7000 naar 4500. In het zuidelijke gedeelte van de Pijp en de Rivierenbuurt is nu zelfs helemaal geen wachtlijst meer.

De opschoning vond plaats vanwege de naderende aanbesteding van parkeerdiensten, die nu worden uitgevoerd door Cition. Voor de grote opschoning werd het checken van de rechtmatigheid van vergunningen verwaarloosd. Er werd slechts steeksproefsgewijs getoetst. Vanaf nu worden de controles elk half jaar uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden