Nieuws

Gemeente trekt 2,2 miljoen euro uit voor innovatie mbo

De gemeente Amsterdam maakt ruim 2,2 miljoen euro vrij voor 32 mbo-projecten. Met deze ‘innovatieve projecten’ moet het onderwijs een impuls krijgen.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De subsidieregeling, waarvoor in totaal 35 aanvragen zijn ingediend, moet zorgen voor de uitvoering van twee ambities uit de MBO-Agenda: toekomstbestendig middelbaar beroepsonderwijs en een optimale schoolloopbaan voor mbo-studenten.

Met de projecten krijgen leerlingen onder andere les op de werkvloer en een beter beeld van de opleiding zelf en de arbeidsmarkt die daarop aansluiten. Veel scholieren maken nu namelijk hun opleiding niet af, zo stelt de gemeente, omdat ze verkeerde verwachtingen hebben over het werk dat ze erna kunnen gaan doen.

“Goed opgeleide mbo’ers zijn van groot belang voor de stad,” zegt wethouder Simone Kukenheim van Beroepsonderwijs. “Het is daarom belangrijk dat het college blijft investeren in ‘een aantrekkelijk en vernieuwend mbo.”

Het onderwijs meer laten aansluiten op de praktijk is een van de belangrijke pijlers binnen de projecten. Ook zal een deel zich richten op de modernisering van het curriculum, zodat het onderwijs toekomstbestendig wordt en kan inspelen op de tekorten op de arbeidsmarkt. Zo krijgt het ROC van Amsterdam subsidie voor een project waarbij vmbo-leerlingen zich beter kunnen oriënteren binnen bouwopleidingen, wat moet zorgen voor meer aanmeldingen en minder uitval door verkeerde verwachtingen.

Kukenheim maakt tegelijkertijd bekend dat de gemeente ruim een miljoen euro subsidie uittrekt voor 37 teambeurzen, waarmee docenten, instructeurs en begeleiders de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Hiermee wordt ingezet op thema’s als professionele kennisdeling en samenwerking en een meer praktijkgerichte leeromgevingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden