Gemeente stopt met proef straatconciërges

De straatconciërges, die onder meer De Dam en het Rokin schoonhouden, moeten stoppen. De gemeente legt de verantwoordelijkheid weer terug bij de ondernemers.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Je hebt ze misschien wel een keer zien lopen: de 'groene mannetjes' van de gemeentereiniging die de straten van Amsterdam helpen schoonhouden. Deze straatconciërges zijn met z'n zessen en lopen nu ongeveer een jaar rond, maar de gemeente wil daar een einde aan maken.

De conciërges kwamen er als proef na klachten over toenemende vervuiling in het centrum. Ze legen meerdere keren per dag de 240 vuilnisbakken in de drukste delen van Amsterdam: rondom De Dam, Rembrandtplein, Plein 40-45, het Leidseplein en het Hallenkwartier.

Eenzijdige invulling
Het oorspronkelijke idee was dat de straatconciërges, in dienst van een Haags schoonmaakbedrijf, de ondernemers zouden helpen met schoonmaken. "We wilden ondernemers ondersteunen in hun verantwoordelijkheid om hun stoep schoon te houden," zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dat bleek een eenzijdige invulling. De straatconciërges namen steeds meer taken over van de ondernemers."

En dus gaan de partijen weer met elkaar om de tafel. De gemeente wil dat de ondernemers zelf weer meer de verantwoordelijkheid nemen om de afvalbakken te legen en de straat schoon te houden. Wel blijft binnen de gemeente een aanspreekpunt bestaan waar ondernemers terecht kunnen, mocht er iets zijn.

De straatconciërges stoppen per 1 januari. "Ik weet niet precies waarom we moeten stoppen, maar het is vervelend dat ik dan geen werk meer heb," zegt straatconciërge Glenn. "Naar mijn mening deden we het goed en waren de ondernemers tevreden."

Meer afval op straat
De ondernemersvereniging Uitgaansgebied Leidsebuurt vindt het inderdaad jammer dat de speciale opruimdienst moet stoppen. Ze zijn bang dat hierdoor meer afval op straat blijft liggen. "Het Leidseplein is ook een openbare ruimte, en daar blijft nogal wat rotzooi op straat liggen", zegt Robert Domhof van de ondernemersvereniging. "Tja, het zal wel weer een geldkwestie zijn."

Volgens hem is het "nogal makkelijk gezegd" om de verantwoordelijkheid weer bij de ondernemers zelf te leggen. "Ondernemers zijn verplicht om binnen een straal van 25 meter hun straat schoon te houden, maar op een uitgaansavond lopen hier wel 15.000 tot 20.000 mensen rond die hun afval op straat gooien. Ook de prullenbakken puilen dan uit. Da's niet te doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden