PlusReportage

Gemeente steekt miljoen euro in veteranenhuis Veldpost in Noord

Amsterdam steekt een miljoen euro in een ontmoetingscentrum voor veteranen. Van de krijgsmacht, maar ook van politie, brandweer en ambulance.

Het inloophuis Veldpost in Noord.Beeld Eva Plevier

Al meer dan tien jaar hebben militaire veteranen in Amsterdam een plek in de stad voor een kop koffie en een praatje, zoals Eugène Sandel het noemt. “Elke dag is er een vrijwilliger aanwezig om de mensen op te vangen,” vertelt de 59-jarige veteraan en initiatiefnemer van inloophuis Veldpost in Noord. “De ene dag zijn dat er twee, de andere dag tien. Belangrijk is dat de veteranen weten dat ze hier altijd terecht kunnen.”

Het inloophuis wordt nu een ontmoetingscentrum, met dank aan het stadsbestuur dat een miljoen euro vrijmaakt voor het aankopen en het opknappen van de voormalige pastorie aan de Kometensingel. Het is een groot geschenk voor de veteranen, zegt Sandel. “Eberhard van der Laan heeft ons enorm gesteund. Hij was als een vader voor ons. Met Femke Halsema hebben we er een moeder bij gekregen.”

De voormalige pastorie van de Sacramentskerk is vertrouwd terrein voor de veteranen. De groep heeft er vanaf 2011 enkele jaren gezeten, maar moest het pand vijf jaar geleden verlaten vanwege de verkoop aan een nieuwe eigenaar. Sandel: “Dat is er nooit van gekomen, gek genoeg. De afgelopen jaren heeft er anti-kraak gezeten. Het heeft het gebouw geen goed gedaan. Het is helemaal uitgewoond.”

Bijlmerramp

Na de renovatie zal het gebouw er heel anders uitzien, en dat geldt ook voor de organisatie. Als eerste gemeente in het land krijgt Amsterdam een ontmoetingscentrum dat niet alleen veteranen uit de krijgsmacht opvangt, maar ook oud-medewerkers van de andere geüniformeerde diensten, zoals dat zo mooi heet. Ook politie, brandweer en ambulance krijgen een plek aan de Kometensingel.

Het is bijzonder, die verschillende disciplines bij elkaar, maar eigenlijk heel vanzelfsprekend, vindt Sandel. “De ervaringen zijn niet heel anders. Mensen van politie, brandweer en ambulance maken ook hele heftige dingen mee. Ik heb na mijn vertrek uit de krijgsmacht een tijd bij de politie gezeten. Ik heb onder meer de Bijlmerramp meegemaakt. Dat was niet minder zwaar dan mijn ervaringen in Libanon.”

Het is de bedoeling dat de verschillende groepen allemaal een eigen ruimte krijgen in het nieuwe onderkomen. De initiatiefnemer hoopt dat er ook veel uitwisseling zal zijn. “We hebben een grote tuin achter de pastorie. Daar kunnen we in de zomer een barbecue houden of iets dergelijks. Ik denk dat het heel interessant kan zijn om elkaars verhalen te horen. Hoe de mensen omgaan met wat ze hebben meegemaakt.”

Psychische problemen

Want veel veteranen zijn niet ongeschonden uit de oorlog gekomen. Er zijn veel mensen met psychische problemen. “Daar is gelukkig steeds meer begrip voor gekomen. Vroeger heette het aanstellerij als een man zonder aanwijsbare aanleiding in tranen uitbarstte. Nu kennen we het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Bij sommige veteranen is de oorlog in het hoofd blijven zitten.”

Ook Sandel heeft zijn baan moeten opgeven, maar hij vond een nieuwe levensvervulling als steun en toeverlaat van andere veteranen. “Ik ga mee naar keuringen en hoorzittingen. Als in Noord een veteraan thuis amok maakt, weet de buurtregisseur mij te vinden. Dan ga ik mee om met de man te praten. Het maakt toch een verschil als ze met een oud-collega te maken hebben. Ik weet wat ze doormaken.”

Het beheer van het nieuwe ontmoetingscentrum komt in handen van HVO Querido, ook met het oog op bezoekers die professionele hulp nodig hebben. Sandel: “Eerst schrokken we daar een beetje van. We kennen HVO Querido van de opvang van daklozen. Maar we hebben een paar gesprekken gehad en we zijn er nu ontzettend blij mee. Die mensen gaan ons heel veel werk uit handen nemen.”

Een beetje oorlog

Het zijn stressvolle tijden, ook voor veteranen met psychische klachten. “We zijn een kwetsbare groep,” zegt Sandel. “Dus veel mensen zitten thuis. Daar komen de muren op hen af. We bellen veel met elkaar om elkaar moed in te spreken. Het is toch een beetje oorlog.”

De spanning maakt dat sommige mensen last krijgen van herbeleving en nachtmerries. En hulp is er alleen op afstand. “Een van de vaste bezoekers van het huis is vorige week zijn vrouw verloren. Normaal gaan we dan naar de uitvaart met de baret op. Dat kon nu niet.”

Gelukkig gebeuren er ook goede dingen. “Een paar dagen terug stond er ‘s ochtends een bloemetje bij me voor de deur. Dat had iemand daar neergezet. Ik weet niet wie, maar ik vond het ontzettend lief. Die kleine dingen zijn nu extra belangrijk.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden