Gemeente start met 'Top 600-aanpak' voor grote criminele familie

De gemeente gaat een criminele familie in Amsterdam, bestaande uit 12 gezinnen en veertig familieleden, onderwerpen aan een strikte aanpak, die lijkt op de Top 600-methode. Volgens de Amsterdamse politie zijn er tientallen van dit soort families in de stad.

Maarten van Dun
In 2013 werd een familie die voor problemen zorgde overgebracht naar een wooncontainer op Zeeburgereiland Beeld anp
In 2013 werd een familie die voor problemen zorgde overgebracht naar een wooncontainer op ZeeburgereilandBeeld anp

Binnen deze 'systeemaanpak' gaan straf en zorg hand in hand, zoals dat ook geldt bij de aanpak van veelplegers in de Top 600. Organisaties als het Openbaar Ministerie, politie, GGD, gemeente en Jeugdzorg werken aanpak intensief samen om crimineel gedrag tegen te gaan en te straffen, terwijl tegelijkertijd wordt gekeken welke hulp het meest effectief is om de familie op het rechte pad te krijgen. De pilot loopt tot eind 2016 en is ook bedoeld om een methode te ontwikkelen die vaker kan worden gebruikt.

Volgens de Amsterdamse politie zijn er tientallen families in de stad waar criminaliteit van generatie op generatie overgaat en waar conventionele maatregelen geen effect hebben. Uit onderzoek blijkt dat huiselijk geweld en de aanwezigheid van criminele (oudere) familieleden er vaak toe leiden dat kinderen het verkeerde pad op gaan: ook wel bekend als het Dalton-effect. Hulpverleners slagen er vaak moeizaam in om de gesloten cultuur van dergelijke families te doorbreken en worden regelmatig agressief tegengewerkt, waardoor geen zicht komt op de problemen.

Ook in de familie die tot eind 2016 zal worden aangepakt, speelt een veelkleurige problematiek, zo stelt de gemeente: 'Zowel ernstige criminaliteit en huiselijk geweld voert de boventoon binnen drie verschillende generaties.' De leden van de familie zijn kortgeleden geïnformeerd dat zij voortaan door verschillende instanties zullen worden begeleid. Aan het eind van het jaar ontvangt de gemeenteraad de resultaten van de aanpak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden