Gemeente spreekt van rustig verlopen ADE

Amsterdam Dance Event (ADE) 2018 is rustig verlopen. Dat concludeert de gemeente Amsterdam maandag.

Beeld van AMF, het grootste festival van ADE.Beeld anp

Tijdens het vijfdaagse evenement zijn volgens de gemeente 121 controles uitgevoerd op het dancebeleid. Daarin staat waar organisatoren van feesten zich aan moeten houden.

Het gaat dan bijvoorbeeld over de controle op drugs en wapens, de aanwezigheid van EHBO en gratis kraanwater.

Bij 32 zaken bleken één of meerdere regels niet nageleefd te worden. Bij zeven daarvan ging het over overschrijding van de geluidsnormen. De organisator of horecauitbater is daarop aangesproken en in overleg zijn de zaken opgelost.

Om (geluids)overlast te voorkomen, werden tijdens ADE extra handhavers ingezet en kon er 24 uur per dag melding worden gemaakt. In vijf dagen kwamen er 336 meldingen binnen, ongeveer evenveel als vorig jaar. De meeste meldingen gingen over de nacht van zaterdag op zondag.

Pepperspray
De gemeente heeft het verder niet over de incidenten met pepperspray bij vier ADE-feesten.

Zaterdagnacht spoten onbekenden het spul in de dansende menigten in de Johan Cruijff Arena, de Kromhouthal en in het Westelijk Havengebied. De EHBO behandelde 28 mensen. Vrijdagnacht gebeurde in de RAI ­hetzelfde bij een optreden van Martin Garrix

Dj Martin Garrix.Beeld anp

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een truc van zakkenrollers, die de chaos gebruiken om toe te slaan. Er kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen van mensen wier ketting was weggerukt in de ontstane onrust.

Record
ADE trok dit jaar voor het eerst meer dan 400.000 bezoekers, afkomstig uit meer dan 100 landen. Vorig jaar werd ADE bezocht door 395.000 bezoekers, dat was ook al een record.

Onder de vlag van ADE zijn in totaal meer dan 1000 evenementen verspreid over bijna 200 locaties georganiseerd. Op de conferentie maakten dit jaar rond de 600 sprekers hun opwachting voor keynotes, workshops en masterclasses.

Het nachtprogramma bestond uit 450 evenementen, overdag waren er ruim 600 evenementen, waarvan deels op de conferentie.

Directeur
ADE-directeur Richard Zijlma spreekt van een 'fantastische editie'. Het was voor hem persoonlijk ook bijzonder, omdat dit zijn laatste ADE was in deze functie. Mariana Sanchotene volgt hem op.

Tegelijkertijd verzelfstandigt de stichting, die vanaf de oprichting in 1995 onder Buma Cultuur viel. Bij de verzelfstandiging komt ook een raad van toezicht met voormalig Avro-directeur Willemijn Maas als voorzitter.

Lees alles terug van ADE 2018 in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden