Plus

Gemeente sommeerde prins Bernhard en partners

De gemeente heeft vorig jaar een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de regels bij de verhuur van een pand van prins Bernhard van Oranje en zijn zakenpartners.

Michiel Couzy
Prins Bernhard van Oranje Beeld ANP
Prins Bernhard van OranjeBeeld ANP

Ook Tweede Kamerlid Wybren van Haga werd betrapt.

Maandenlang deden prins Bernhard en zijn zakenpartners alsof er weinig aan de hand was. In antwoord op vragen over overtreding van Amsterdamse regels bij de verhuur van hun huizen aan te grote groepen zeiden ze consequent dat ze daar niets van wisten.

De verhuur van hun vastgoed is uitbesteed. Daar gaan ze niet over. 'Navraag leert dat voor zover wij weten dergelijke situaties zich niet voordoen,' mailde zijn woordvoerder in november 2017, als reactie namens Bernhard en zijn consorten - Paul-Louis Napoleon Mol, Menno de Jong en Coen Groeneveld - op vragen van deze krant naar de verhuur van kamers aan de Admiraal de Ruijterweg aan te grote groepen, zonder vergunning.

Ook de leden van de Amsterdamse gemeenteraad kregen in november een mail van de woordvoerder waarin hij namens 'de heer Van Oranje' stelde dat er geen sprake was van constructies om de regels van de gemeente te omzeilen.

Zonder vergunning
Uit documenten die deze krant bij de gemeente heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB) komt een ander verhaal naar boven. Hieruit blijkt dat prins Bernhard al op 19 juni 2017 een aangetekende brief kreeg van de gemeente, geadresseerd aan 'Zijne Hoogheid Bernhard Lucas Emmanuel prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven' met daarin de waarschuwing dat hij in overtreding is.

Uit onderzoek van de gemeente, uitgevoerd in mei, bleek dat het huis 'kamergewijs' werd verhuurd aan zes personen, zonder vergunning. 'U dient de hierboven beschreven overtreding ongedaan te maken,' schrijft de gemeente.

De prins moest de verhuur staken of binnen twee weken de situatie legaliseren door een vergunning aan te vragen. 'Zo'n aanvraag staat los van de geconstateerde overtreding en het voornemen een boete op te leggen.' Ook De Jong en Groeneveld kregen in juni zo'n brief.

Hoe valt dit te rijmen met de ontkenning, vijf maanden na ontvangst van deze persoonlijke en aangetekende brief? De vrienden blijven bij hun standpunt; niet alleen de verhuur van de panden is uitbesteed, ook de afhandeling van de post. "Bernhard van Oranje was destijds (november 2017) zoals toen ook gemeld niet bekend met dergelijke situaties," aldus zijn woordvoerder.

Opkopen en ombouwen
Prins Bernhard, lid van de koninklijke familie en neef van de koning, is uitgegroeid tot een belangrijke vastgoedinvesteerder. Deze week kwam hij nog in het nieuws met de aankoop van het Mediapark in Hilversum met zijn bedrijf Pinnacle.

Hij zal het terrein, waar radio- en televisiestudio's staan, ook gebruiken voor verhuur van kamers. Dat is zijn specialiteit: huizen en kantoren opkopen, ombouwen tot appartementen en die verhuren. Dat doet hij met zijn Amsterdamse bedrijf Pinnacle, dat meer dan driehonderd adressen bezit, maar ook met 102 adressen in Amsterdam die behoren tot zijn privébezit en dat van zijn zakenpartners.

Bij de verhuur van zijn Amsterdamse panden is hij gebonden aan regels die de gemeente heeft opgelegd. Bij verhuur aan meer dan twee personen die geen gezin vormen, is een vergunning nodig. Om zo'n vergunning te krijgen, moeten de kamers beschikken over goede geluidsisolatie, om burengerucht te voorkomen, en over een gemeenschappelijke ruimte, om ervoor te zorgen dat de veelal jonge huurders niet worden opgehokt.

In november schreef deze krant over de schending van de regels door deze groep vastgoedbeleggers. In december 2017 volgden opnieuw aangetekende brieven van de gemeente aan de vastgoedbeleggers over verhuur aan te grote groepen.

Omdat ze geen maatregelen namen om de situatie te legaliseren, volgde eerst een 'voornemen' tot een last tot dwangsom, een laatste waarschuwing. Die werd gevolgd door de last onder dwangsom voor de illegale verhuur van het pand, in bezit van de vastgoedvrienden, gericht aan Coen Groeneveld, die namens deze club optrad als verhuurder.

Pas eind mei 2018 verstrekte de gemeente vergunningen voor de panden.

Tijdlijn

10 mei 2017
Onderzoek gemeente naar verhuur door Bernhard en partners.

19 juni 2017
Aangetekende brieven van gemeente: u bent in overtreding en moet dit legaliseren.

13 november 2017
Nieuw onderzoek gemeente naar verhuur panden Bernhard en zakenpartners.

16 november 2017
Reactie namens Bernard van Oranje op publicaties in deze krant over verhuur aan te grote groepen: 'Voor zover wij weten doen dergelijke situaties zich niet voor.'

22 november 2017
Mail namens prins aan gemeenteraad: berichtgeving klopt niet, geen constructies om regel­geving te omzeilen.

21 december 2017
Aangetekende brieven van gemeente: u bent in overtreding en moet dit legaliseren. Hierop volgt een voornemen van een last onder dwangsom en uiteindelijk een last onder dwangsom.

30 mei 2018
Vergunning voor de panden verstrekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden