Gemeente sluit weer seksclub

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft op grond van de wet-Bibob definitief de exploitatievergunning ingetrokken van seksclub Elegance aan de Nicolaas Witsenkade. Volgens de gemeente onderhield topcrimineel Willem Holleeder nauwe banden met de club en met de eigenaar van Elegance, de Delftse seksbaas en vastgoedhandelaar Jos van der Meer.

Vanwege de banden tussen de 58-jarige eigenaar/exploitant Van der Meer (in het recente verleden doelwit van een paar kennelijke aanslagen) en Willem Holleeder vindt het gemeentebestuur van Amsterdam dat er 'ernstig gevaar' bestaat dat de exploitatievergunning voor Elegance wordt misbruikt voor criminele activiteiten.

Van der Meer exploiteert in het hele land tientallen seksclubs. Hij doet dat onder meer via de besloten vennootschap Van der Meer Nootdorp Exploitatie, gevestigd in Pijnacker. Onder Van der Meer Exploitatie vallen luxe seksclubs als Elegance aan de Nicolaas Witsenkade 38, Mayfair in Rotterdam, Villa Weizigt in Dordrecht en de Ritz in Rotterdam.

In november vorig jaar liet de gemeente Van der Meer Exploitatie weten gezien de banden met Holleeder voornemens te zijn de Elegance-vergunning in te trekken op grond van de Wet bevordering integriteit beoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Van der Meer werd vervolgens in de gelegenheid gesteld tegen dat voornemen gemotiveerd bezwaar te maken, maar dat bezwaar is deze week afgewezen: de club moet onmiddellijk dicht.

Volgens het besluit van de gemeente is aannemelijk geworden dat Holleeder 'feitelijk exploitant was van een nevenvestiging van Van der Meer Nootdorp Exploitatie bv', waarmee vermoedelijk wordt gedoeld op de Mayfair in Rotterdam. Ook is volgens de gemeente gebleken dat Holleeder betrokken is geweest bij de verkoop van de club aan Van der Meer, ofwel de Elegance. Vast staat ten slotte, aldus de gemeente, dat Holleeder 'in een zakelijke relatie stond tot Van der Meer'.

Willem Holleeder werd in december vorig jaar tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het leiden van een criminele organisatie die onder meer vastgoedhandelaren als wijlen Willem Endstra afperste. In het strafdossier in de Holleeder-zaak kwam al 'zachte' informatie voor, afkomstig uit het criminele milieu, dat Holleeder seksclub Satyricon in de Roompotstraat in Amsterdam aan Van der Meer zou hebben verkocht, en dat Holleeder commissie zou hebben ontvangen over de verkoop van Elegance aan Van der Meer.

Hij woonde de afgelopen jaren in een hotel in Delft, en is daar meerdere auto's kwijtgeraakt. In augustus 2006 werd voor de deur van het hotel een Bentley van Van der Meer opgeblazen. In mei vorig jaar ging vervolgens een Rolls Royce van de seksbaas de lucht in. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden