Gemeente sluit horeca in hotels van omstreden familie Shi

De gemeente gaat de vergunningen intrekken van alle horeca in de hotels die de Chinese familie Shi uitbaat in de stad. De exploitanten van liefst negen hotels worden nu al jarenlang verdacht van velerlei misdrijven.

Best Western Couture Hotel aan de Delflandlaan in Nieuw-West is een van de negen hotels van de familie Shi Beeld Google Street View
Best Western Couture Hotel aan de Delflandlaan in Nieuw-West is een van de negen hotels van de familie ShiBeeld Google Street View

Van de hotels van de Shi Groep, met samen ruim twaalfhonderd kamers, honderden werknemers en een balanstotaal van 150 miljoen euro, hebben er vijf horeca - waar alcohol wordt geschonken of die vrij toegankelijk zijn.

Op grond van de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) trekt de gemeente van die vijf hotels zowel de exploitatievergunningen als de drank- en horecavergunningen in. Ook minibars met alcoholische dranken op de kamers zijn daardoor taboe.
De vrees bestaat dat de familie de vergunningen (weer) voor het plegen van misdrijven zal gebruiken.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad.
De waslijst verdenkingen tegen de Chinese broers Changyun en Changkun Shi en hun zus Jinhau is lang en het palet misdrijven dat justitie ze in een slepende strafzaak verwijt, is kleurrijk.

Aantijgingen
De aantijgingen variëren van mensensmokkel, witwassen, valsheid in geschrift en illegale terwerkstelling tot een ontvoering, bedreiging en deelname aan een criminele organisatie.

De financieel-economische recherche deed al sinds 2010 onderzoek naar de familie, belangrijke verdenkingen stammen zelfs al uit 2005 en 2006.
Changyun Shi zat eerder een half jaar in voorarrest, broer Changkun en zus Jinhau elk tweeënhalve maand.

Het zal nog zeker maanden duren voordat de strafzaken voor de rechter worden gebracht, laat het Openbaar Ministerie weten. Dat monsterproces wacht de gemeente niet af.

Bibob-onderzoek
De aanname dat de familie haar misdaadwinsten uit bijvoorbeeld mensensmokkel in de hotelketen heeft geïnvesteerd, is in de visie van de gemeente in elk geval niet ontkracht door het Bibob-onderzoek.
Reden alvast in te grijpen.

Het stadsbestuur trekt de vergunningen in van Best Western Hotel Couture aan de Delflandlaan (Nieuw-West); Best Western Hotel Blue Tower op de Leeuwendalersweg (West); hotel Inner in de Wanningstraat (Zuid); hotel Nieuw Slotania op de Slotermeerlaan (Nieuw-West) en Golden Tulip Hotel Amsterdam West aan de Molenwerf.

De familie Shi reageerde bij monde van Changkun Shi in juli vorig jaar in deze krant woedend op alle beschuldigingen door justitie en het toen al geuite voornemen van de gemeente de Shi Groep vergunningen af te pakken.

Bizarre zaak
Shi en advocaat Marcel van Gessel spraken van 'een bizarre zaak'.
Hoofdverdachte Changyun Shi heeft sinds december 2013 formeel en volgens de familie ook informeel niets meer met de hotels te maken. De Shi's kondigden aan de Staat aansprakelijk te stellen voor de schade.

Advocaat Van Gessel noemt het besluit van de gemeente nu 'vervelend, maar niet onoverkomelijk'. "Het is voorál heel vervelend dat de gemeente hangende een strafrechtelijke procedure die al zo lang sleept en die nog zo lang zal slepen, de exploitatie van een grote Amsterdamse werkgever frustreert."

Ontslagen dreigen, zegt de raadsman. "Je mag wel slapen, maar er is geen restaurant en in de minibar mag alleen cola zitten. Tja. Dit betekent onvermijdelijk dat mensen op straat komen staan. Kennelijk kan dit in Nederland, op basis van slechts een verdenking."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden