Gemeente sluit club Abe in Amstelstraat na schietpartij

Club Abe in de Amstelstraat is per direct gesloten op last van de burgemeester. Aanleiding voor de sluiting is een schietpartij.

De schietpartij vond plaats in de Amstelstraat Beeld anp
De schietpartij vond plaats in de AmstelstraatBeeld anp

De schietpartij gebeurde na afloop van het feest 'Welcome to my house,' in de vroege ochtend van dinsdag 19 januari. Een onbekend gebleven persoon haalde een wapen uit zijn jas en schoot op de discotheek, terwijl twee portiers aan de deur stonden. De kogels troffen doel: in de deur zaten kogelgaten.

De politie constateerde al vaker dat Club Abe bezocht wordt 'door personen die in relatie staan tot zware criminaliteit.' De eigenaren werden daarvoor ook al eerder gewaarschuwd: eind 2014 volgde een gesprek na meerdere incidenten in en rond de club, waarbij betrokkenen 'niet zelden bekenden van de politie zijn, waaronder criminelen die als vuurwapengevaarlijk bekendstaan.

VIP-tafels
De gemeente wees de ondernemers toen op de 'risico's van een bepaald deel van de klandizie': de VIP-tafels in de club kunnen voor criminelen aantrekkelijk zijn. Die VIP-tafels in Abe, in een afgeschermd gedeelte van de club en waarvoor fors geld moet worden betaald, waren in mei 2015 al aanleiding voor een zware mishandeling in de discotheek.

De eigenaren hebben getracht de sluiting te voorkomen. Zij vinden dat hen geen blaam treft omdat de schietpartij zich buiten heeft voorgedaan.

De club besloot naar aanleiding van de politierapportages de maandagavondprogrammering te schrappen, ook omdat bij de politie bekend is dat criminelen '(ook) op maandagavond uitgaan.' Dat de eigenaren veel inspanningen hebben verricht om incidenten sindsdien te voorkomen, doet niets af aan de beslissing om de club voorlopig te sluiten, meldt de gemeente in het sluitingsbevel. Wel kan dat worden meegewogen in een beslissing de club te heropenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden