Gemeente slaat noodkreet in de wind: geen nieuwe kantoren

Amsterdam houdt de deur voor nieuwe kantoren op slot. Het college is niet van plan de bouwstop voor kantoren op te rekken, nu de vraag naar kantoorruimte razendsnel groeit.

Herman Stil
Alleen aan de Zuidas mogen nieuwe kantoren worden gebouwd, maximaal 40.000 vierkante meter per jaar. Vorig jaar werd dat met één gebouw al bereikt. Beeld anp
Alleen aan de Zuidas mogen nieuwe kantoren worden gebouwd, maximaal 40.000 vierkante meter per jaar. Vorig jaar werd dat met één gebouw al bereikt.Beeld anp

Dat zeggen wethouders Van der Burg (Grondzaken) en Ivens (Bouwen) naar aanleiding van een noodkreet van de kantorenbranche afgelopen april in Het Parool. Ook na de Brexit werd het gebrek aan kantoorruimte in de stad als belangrijkste obstakel gezien voor de komst naar Amsterdam van bedrijven die Londen willen verlaten.

Volgens makelaars, projectontwikkelaars en aannemers ontstaat binnen drie jaar een tekort aan geschikte kantoorruimte in de stad omdat er nauwelijks nieuw gebouwd mag worden en bestaande kantoren massaal veranderen in woonruimte of hotel.

Voldoende ruimte
Beide wethouders spreken de cijfers van de vastgoedbranche tegen. "Het is niet zo dat er op korte termijn een tekort dreigt aan gewilde kantoorruimte," schrijven ze aan de gemeenteraad. "Er is voldoende ruimte voor nieuwbouw de komende jaren en er staat met ruim een miljoen vierkante meter ook nog veel kantoorruimte leeg."

Amsterdam wil pas ingrijpen als 'zeker de helft daarvan' is omgebouwd naar woonruimte, hotel of nieuw kantoor. Daarmee zal, in het huidige tempo van transformatie, tenminste vier jaar zijn gemoeid.

Realiteit
Volgens Rudolf de Boer, bestuurslid van vastgoedaviseur CBRE, ontkent Amsterdam daarmee de werkelijkheid. "Wij worden dagelijks geconfronteerd met de realiteit. In Centrum, de Zuidas, de IJ-oevers en het Arenagebied is nu al sprake van een beperkt aanbod van goede kantoorruimte."

Een deel van de bestaande vierkante meters die nu leeg staan, is verouderd en niet meer geschikt voor het bedrijfsleven."Voor veel politici is het best lastig te zien dat er grote veranderingen in de kantorenmarkt gaande zijn, omdat we jarenlang met structurele leegstand hebben gekampt. Bedrijven hebben nu behoefte aan een ander soort kantoorruimte," zegt De Boer.

Ze willen ruimte die veel flexibeler kan worden ingericht dan mogelijk is in gebouwen die nu leeg staan, ruimte die duurzamer en milieuvriendelijker is en op plekken ligt waar ook gewoond en gewerkt wordt.

De Boer: "De stad wil bovendien jaarlijks vijfduizend nieuwe woningen toevoegen, voor een aanzienlijk deel in voormalige kantoorpanden of op plekken waar die nu nog staan. De gemeente beseft onvoldoende dat al die nieuwe Amsterdammers ook werkruimte nodig hebben."

Transformatie
Van der Burg en Ivens zien het anders. "De toename van transformaties en de toename van het kantoorgebruik wegen nog onvoldoende op tegen de afname van het kantoorgebruik in de afgelopen zes jaar en de nieuwbouw die is toegevoegd."

De gemeente houdt dan ook vast aan de bouwstop uit 2011, waarbij volgens de toen geldende crisisinzichten maximaal 40.000 vierkante meter kantoorvloer per jaar nieuw mag worden gebouwd.

"Dit voorkomt dat de kantorenmarkt overvoerd wordt met nieuwbouw en hierdoor krijgt hergebruik van de bestaande voorraad een reële kans." Vorig jaar werd die grens met één nieuw gebouw, The Edge aan de Zuidas, al bereikt.

Kantorenstrategie
Wel zeggen Van der Burg en Ivens toe de kantorenstrategie uit 2011 te zullen 'actualiseren.' "Er moet bekeken worden of de nieuwbouwmogelijkheden zich bevinden op door de gebruiker gewenste locaties."

De Boer: "Het kantorenbeleid van de gemeente is de afgelopen jaren succesvol geweest. Maar nu is het belangrijk dat beleid aan te passen aan de huidige situatie."

"De verschraling van de kantorenmarkt zal anders een grote impact hebben op Amsterdam. De huren zullen stijgen waardoor de stad minder aantrekkelijk wordt voor bedrijven. Voor startups wordt het dan onmogelijk om betaalbare ruimte te vinden. En nationale en internationale bedrijven zullen Amsterdam dan niet meer als een goede vestigingslocatie zien."

Lees ook: Amsterdam komt met meldpunt voor leegstaande kantoren

Er staat nog een miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, maar het merendeel is inmiddels onbruikbaar omdat de ruimte niet duurzaam en ouderwets ingedeeld is. Beeld Floris Lok
Er staat nog een miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, maar het merendeel is inmiddels onbruikbaar omdat de ruimte niet duurzaam en ouderwets ingedeeld is.Beeld Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden