Gemeente schiet noodlijdend Leefkringhuis te hulp

De gemeente heeft besloten per direct het Leefkringhuis in de Vogelbuurt in Noord te hulp te schieten omdat de instelling met financiële problemen kampt.

Een still uit de serie Schuldig Beeld Human
Een still uit de serie SchuldigBeeld Human

Dat blijkt uit een brief van het college aan de raad. Het Leefkringhuis heeft zich vanwege acute financiële problemen tot de gemeente gewend met het verzoek tot ondersteuning.

Eerder legde oprichter Paul Scheerder uit dat de problemen ontstonden nadat het Leefkringhuis, dat behalve schuldhulpverlening ook zaken als noodopvang en de Voedselbank regelt, in de prijswinnende documentaireserie Schuldig figureerde.

Giften
De serie, die onlangs de Zilveren Nipkowprijs won, werd gemaakt om de schuldenproblematiek in de wijk te laten zien. Na een prominente rol in Schuldig komen er minder donaties binnen bij het Leefkringhuis, aldus Scheerder. Sinds de uitzendingen vorig jaar is er 200.000 euro minder dan voorheen aan giften ontvangen.

De oprichter sprak zijn vermoeden uit dat de serie zo zeer een positief beeld van het werk van het Leefkringhuis schetste, dat donateurs dachten dat het geld niet meer nodig is. "Het lijkt alsof het hier op rolletjes loopt en dat we het zelf wel redden."

Stadsdeel Noord is het Leefkring reeds tegemoetgekomen met een vervroegde bevoorschotting. Daarnaast gaat het college het Leefkringhuis ondersteunen om de financiële huishouding binnen afzienbare tijd op orde te krijgen.

Erkentelijk
Directeur Meredith Smith is de gemeente 'zeer erkentelijk' voor de aangeboden hulp. "We hebben het woord van wethouder Vliegenthart dat we niet zullen omvallen. Daarom zie ik de toekomst ook optimistisch tegemoet. Maar dit is natuurlijk geen structurele oplossing. Daar moeten we de komende tijd naar op zoek."

De gemeente vindt het overigens niet aannemelijk dat de giftenterugloop een gevolg is van de documentaireserie. Er wordt de komende tijd met verschillende betrokken partijen onderzocht wat de omvang van de financiële problemen is en wat er voor nodig is om het Leefkringhuis weer gezond te krijgen. Nog voor het zomerreces belooft het college met een verslag hierover te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden