Gemeente reserveert grond voor bruggen over het IJ

De gemeente heeft na bestudering van het eerder verschenen advies van de commissie IJ-oeververbindingen besloten de bruggen aan de flanken van het IJ serieus te overwegen. Inmiddels zijn ook de eerste stukken grond gereserveerd.

Bien Borren en Joep School
De artist impression van een eventuele brug vanaf het Stenen Hoofd en Amsterdam-Noord. Beeld XOOMlab
De artist impression van een eventuele brug vanaf het Stenen Hoofd en Amsterdam-Noord.Beeld XOOMlab

De vraag is daardoor niet meer óf, maar vooral wanneer de eerste brug over het IJ er dan toch eindelijk komt. Nadat de Adviescommissie IJ-oeververbindingen onder voorzitterschap van Pauline Krikke in juni stelde dat er twee fiets- en voetgangersbruggen over het IJ moeten worden gebouwd - één bij het Stenen Hoofd en één bij het Java-eiland - heeft het college nu ook de eerste stukken grond gereserveerd als begin- en eindpunt van de bruggen.

De westelijke brug moet tussen het Barentzplein en de Grasweg komen, de brug vanaf het Java-eiland in het verlengde van de Jan Schaeferbrug. Dat blijkt uit een rapport dat wethouders Eric van der Burg (ruimtelijke ordening) en Pieter Litjens (verkeer en vervoer) dinsdag presenteren en wordt bevestigd door een woordvoerder.

Vliegensvlugge ontwikkeling Noord
De reservering van de grond betekent overigens niet dat het al vaststaat dat de bruggen ook daadwerkelijk op die plek zullen aanlanden. 'Het gebruik van het gemeentelijk voorkeursrecht is een manier om speculatie tegen te gaan en te voorkomen dat de grond snel opgekocht wordt.'
Aanleiding voor het onderzoek van de adviescommissie is het sterk toegenomen gebruik van de veren en de vliegensvlugge ontwikkeling van Noord.

De adviescommissie dwong in juni, nadat er 77 verschillende ideeën waren besproken, ook aan op het uitzoeken van de mogelijkheden voor een kabelbaan bij het huidige Oostveer en een fietspad door de IJtunnel, maar die optie heeft het college naast zich neergelegd. Wel wordt nog gekeken naar de haalbaarheid van een voetgangerstunnel onder het IJ tegenover Centraal Station en de bouw van metrostation Sixhaven als extra stop van de Noord/Zuidlijn.

130 miljoen
Zowel de brug vanaf het Stenen Hoofd als die vanaf het Java-eiland moet bestaan uit beweegbare delen om zo geen belemmering te vormen voor de grote schepen die willen passeren. De gemeente vermoedt dat de realisering zo'n 130 miljoen euro zal kosten, inclusief trappen, liften en aanlanding. Afhankelijk van de grootte van de beweegbare delen kan dat oplopen tot 150 miljoen. Voorlopig wordt er vier jaar ingeruimd voor de bouw.

De investering moet worden terugverdiend aan de stijgende grondwaarden in Noord. 'In de komende decennia biedt de Noordelijke IJ-oever veel ruimte voor gebiedsontwikkeling: mogelijk twintigduizend nieuwe woningen, tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen en allerlei grootsstedelijke voorzieningen,' zo valt in het rapport te lezen.

Definitief besluit in 2017
Het College stelt voor in 2016 verder te studeren op de aanleg van de twee bruggen. In april 2016 wordt een definitieve aanpak van de vervolgstudies gekozen. Pas nadat de raadscommissie Ruimtelijke Ordening het advies heeft behandeld, neemt het College naar verwachting in de zomer 2017 een definitief besluit over de bruggen - een paar maanden voor de verwachte ingebruikname van de Noord/Zuidlijn.

Raadslid Jan-Bert Vroege (D66) is verheugd met deze ontwikkeling. 'Dit is een serieuze investering in en een concrete stap richting het realiseren van een verbinding tussen de stad en Noord.'

De gewenste locaties van de twee bruggen:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden