Gemeente repareert gevolgen van zogeheten kostendelersnorm

Ook bijstandsgerechtigden die samenwonen met illegalen hebben een korting gekregen op hun uitkering vanwege de zogeheten kostendelersnorm. Wethouder Arjan Vliegenthart gaat die korting terugdraaien.

De nieuwe wethouders bij hun installatie in de Amsterdamse gemeenteraad met op links Arjan Vliegenthart. Beeld anp
De nieuwe wethouders bij hun installatie in de Amsterdamse gemeenteraad met op links Arjan Vliegenthart.Beeld anp

In Amsterdam gaat het om 41 gezinnen. Op hun uitkering werd sinds 1 juli zo'n driehonderd euro in mindering gebracht omdat ook huisgenoten zonder verblijfstatus meetellen bij de kostendelersnorm.

Bijstandsgerechtigden die niet alleen wonen krijgen door die norm een korting op hun uitkering. De gedachte daarachter is dat ze hun woonlasten delen. Maar wie geen geldige verblijfstatus heeft, kan geen eigen inkomen verdienen. De korting is daarom onrechtvaardig, vindt Vliegenthart. 'Gezinnen die toch al samen met één bijstandsuitkering moeten doen, komen onder de armoedegrens.'

Compenseren
De kostendelersnorm werkt door in de toeslagen die de Belastingdienst verstrekt. Nog eens achttien Amsterdamse gezinnen lopen daardoor hun kindgebonden budget mis. Ook dit wil Vliegent­hart compenseren.

De gemeente repareert de gevolgen van de kostendelersnorm alleen voor dit jaar. Vliegenthart trekt daar bijna twee ton voor uit. Voor volgende jaren legt hij de bal bij staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Die moet gemeenten de ruimte en ook het budget geven om zo nodig af te wijken van de kostendelersnorm, vindt Vliegenthart. Morgen spreekt de Tweede Kamer hierover met Klijnsma.

Eerder bleek de kostendelersnorm een groot struikelblok voor kwetsbare groepen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Omdat het meteen zorgt voor een korting op hun uitkering, schrikken vrienden en familie ervoor terug om hen in huis te nemen of een postadres te gunnen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden