Update

Gemeente redt AT5 van direct faillissement

AMSTERDAM - AT5 is voorlopig van de ondergang gered. Om de salarissen van december te kunnen betalen maakt de gemeente op korte termijn 750.000 euro over naar de zender. Dat is de uitkomst van een raadsdebat over de toekomst van de zender dat tot na middernacht duurde en door veel AT5-medewerkers werd bijgewoond. ''De situatie is penibel. AT5 is een bijna doodgeslagen paard,'' zei commissaris Jan Driessen.

Om de ernstigste nood te lenigen was het volgens hem pure noodzaak dat de raad akkoord ging met het verzoek het bestaande tekort van 7,5 ton direct te dekken. ''Anders kunnen we de salarissen van december niet betalen en volgt faillissement,'' stelde Driessen gevraagd naar de consequenties als gemeentelijke steun zou uitblijven.

Verbaasd keken raadsleden elkaar aan. ''Bent u niet een beetje laat met deze mededeling?'' vroeg VVD'er Werner Toonk. Driessen: ''De situatie is ernstig en urgent. Ik begrijp uw twijfels. Maar er is veel achterstallig onderhoud uit het verleden.''

D66'er Jan Paternotte vatte samen: ''AT5 heeft geen heden en geen toekomst, alleen een verleden.''

Toch benadrukte hij net als al zijn collega's zeer aan AT5 te hechten. SP'er Laurens Ivens: ''Wij kunnen niet zonder u, maar ik moet ook over de toekenning van uw geld oordelen.''

Die spagaat beheerste het debat. Ivens: ''We kunnen nu niet anders dan het gat dichten.'' Hetgeen gebeurde, al moet de voltallige gemeenteraad er volgende week nog mee instemmen.

De ernst van de financiële situatie overviel niet alleen de raadsleden. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) was tot kort voor aanvang van het debat ook onwetend van de ernst van de liquiditeitsproblemen van de zender. ''Ik had het liever eerder gehoord. Dat lijkt me duidelijk.''

De uitspraak bevestigde het beeld dat ze als belangrijkste subsidieverstrekker geen greep heeft op het al jaren slepende dossier. Dat beeld werd nog versterkt toen raadsleden bleken te beschikken over een vertrouwelijk rapport van RTV-NH over de eerder dit jaar stukgelopen fusie met AT5, maar Gehrels niet. Pijnlijk, te meer samenwerking in de toekomst nodig is, zei Driessen.

Gehrels' voorstel AT5 volgend jaar nog negen ton extra te geven, naast de reguliere bijdrage van 3,2 miljoen, ging de raad vooralsnog te ver. Eerst komt er 25 november een hoorzitting met alle betrokkenen bij de stukgelopen fusie van AT5 en RTV-NH. Pas daarna beslist de raad. (HUGO LOGTENBERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden