'Gemeente praat erg veel over Robert M.'

Willem Anker, de advocaat van Robert M., vindt het opvallend dat de gemeente in plaats van het Openbaar Ministerie zo vaak het woord voert in de zedenzaak rond de drie Amsterdamse kinderdagverblijven. Archieffoto ANP Beeld
Willem Anker, de advocaat van Robert M., vindt het opvallend dat de gemeente in plaats van het Openbaar Ministerie zo vaak het woord voert in de zedenzaak rond de drie Amsterdamse kinderdagverblijven. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Willem Anker, de advocaat van Robert M., vindt het opvallend dat de gemeente in plaats van het Openbaar Ministerie zo vaak het woord voert in de zedenzaak rond de drie Amsterdamse kinderdagverblijven.

Op de vraag of Anker daarmee bedoelt dat de gemeente buiten zijn boekje gaat, wilde hij niet ingaan. Volgens Anker is dat mede een gevolg van de beperkingen waarin M. in het huis van bewaring in de Havenstraat gedetineerd zit.

De raadsman heeft M. maandag anderhalf uur gesproken maar wil niets kwijt over dat gesprek. Ook over hoe het met M. gesteld is, wil Anker niets zeggen. Hij mag geen bezoek ontvangen en zit zonder radio, tv en kranten. Naar verluidt zou M. enkele zelfmoordpogingen hebben gedaan.

Anker wordt bij de verdediging van M. geassisteerd door zijn kantoorgenoten Jan Boksem en Tjalling van der Goot. Robert M. heeft vorige week woensdag de hulp van Anker ingeroepen. De advocaat zegt geen seconde getwijfeld te hebben toen hij gevraagd werd Robert M. bij te staan. ''Ons kantoor doet alle soorten strafzaken, van de heling van een fiets tot meervoudige moord en zedendelicten. Daar zijn wij heel principieel in,'' zei hij tegen AT5.

Volgens de gemeente is burgemeester Eberhard van der Laan woordvoerder van de Amsterdamse Vierhoek, waartoe ook het OM behoort. Alleen over het opsporingsonderzoek voert het OM het woord.

Gisteren heeft Van der Laan een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar de zedenzaak. De commissie staat onder leiding van de voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning-Schepers. De vierhoek van gemeente, politie, OM en GGD heeft in samenspraak met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) opdracht gegeven voor het onderzoek.

Ze willen een antwoord op de vraag hoe het misbruik in de kinderdagverblijven en op andere plekken heeft kunnen plaatsvinden. Hierbij moet worden gekeken naar de bestaande regelgeving en het handelen van alle betrokken partijen, instellingen en overheidsinstanties. Doel is lessen te leren voor een betere beveiliging van de kinderen.

Het vermoeden bestaat dat de 27-jarige Robert M. zeker 64 kinderen seksueel heeft misbruikt. Hij bood zich ook aan als oppas.

Het onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek en moet binnen drie maanden klaar zijn. De commissie kan naar eigen inzicht aanvullende expertise raadplegen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden