Gemeente past plannen opkomstbevordering allochtonen aan

De gemeente past de plannen om meer kiezers naar de stembus te lokken aan. Er wordt geen campagne opgetuigd om alleen allochtone kiezers naar de stembus te lokken, beloofde burgemeester Eberhard van der Laan.

Jasper Karman
null Beeld anp
Beeld anp

'Dit is een verschuiving, maar dat betekent niet dat we helemaal niets zullen doen om specifieke doelgroepen te bereiken,' zei Van der Laan gisteren in de gemeenteraad. 'De meeste maatregelen zullen gericht zijn op het naar de stembus halen van alle groepen kiezers in de hele stad.'

Hij benadrukte dat hij bij het opstellen van het plan het amendement heeft gevolgd dat de raad zelf heeft opgesteld en aangenomen. Bij de uitvoering zal nu wel minder het accent op de allochtone groepen komen te liggen.

Het plan om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar te verhogen van 50 naar 65 procent, zorgde deze week voor ruzie tussen links en rechts in de gemeenteraad.

Vooral de notie dat 400.000 euro zou worden uitgetrokken voor een campagne die vooral gericht zou zijn op het naar de stembus lokken van allochtone kiezers die het in 2010 massaal lieten afweten, zorgde voor irritatie.

In de media werd een beeld geschetst van linkse partijen die op kosten van de belastingbetaler allochtone kiezers 'ronselen' die in grote meerderheid op diezelfde linkse partijen zouden gaan stemmen. En dan vooral de PvdA.

Van der Laan zei donderdag het te betreuren dat de discussie zo 'venijnig' werd gevoerd, en vond het vooral ook vervelend dat de integriteit van een betrokken ambtenaar - een voormalig PvdA-lid en de voormalige politieke assistent van PvdA-wethouder Freek Ossel - in twijfel werd getrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden