Gemeente overweegt actie tegen superrijke vastgoedspeculanten

Amsterdam doet onderzoek naar de komst van superrijke buitenlandse vastgoedspeculanten naar de stad. De gemeente overweegt maatregelen te treffen, als blijkt dat buitenlanders de dure huizen die zij kopen leeg laten staan.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen van SP-gemeenteraadslid Erik Flentge. Amsterdam onderzoekt momenteel hoeveel aankopen buitenlanders doen op de Amsterdamse woningmarkt. Ook wordt onderzocht welke invloed die aankopen hebben op de prijzen en de beschikbaarheid van koophuizen.

Van der Laan schrijft ook dat Amsterdam eventueel maatregelen zal treffen tegen de woningspeculatie, zoals ook de (deel-)gemeenten Islington, Bremen en Berlijn dat hebben gedaan. Onderzocht wordt verder of de Leegstandswet en de Huisvestingswet mogelijkheden bieden om het opkopen van huizen door speculatie tegen te gaan. Vertrekpunt bij dit beleid is echter, aldus de burgemeester, of er werkelijk sprake is van een probleem, en de mate waarin dit probleem zich voordoet.

De SP reageerde op een reportage van begin augustus in deze krant, waarin makelaars zeiden dat zij steeds meer huizen verkopen aan rijke Chinezen, Russen en andere buitenlandse investeerders. Flentge vreest dat deze 'vastgoedcowboys' woonblokken opkopen en leeg laten staan. Daardoor dreigen mogelijk net als in Londen complete spookwijken te ontstaan.

Grote zorgen
Van der Laan meldde daarna in het Financieele Dagblad dat ook hij zich grote zorgen maakt over de komst van de superrijken naar Amsterdam.

De makelaars Barbara van der Grijp van Engel & Völkers en Pieter Joep van den Brink van Christie's brachten te toegenomen belangstelling van welgestelde investeerders voor Amsterdam naar buiten. Van den Brink betreurde echter de opgewonden reacties en bezocht Van der Laan om de gevolgen van de toeloop op de huizenmarkt te relativeren. Van den Brink: 'Het gaat om enkele huizen op 11.000 transacties die jaarlijks in Amsterdam worden gedaan. Meer dan 10.000 huizen gaan naar gewone Amsterdammers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden