Gemeente onderzoekt vergunning escaperoom Achterhuis

In een escaperoom in Valkenswaard kunnen bezoekers 'onderduiken' in Het Achterhuis van Anne Frank. Volgens de Anne Frank Stichting getuigt het van weinig respect, maar de eigenaar van de escaperoom is zich van geen kwaad bewust.

Aankondiging op de website van de escaperoom Beeld Escape bunker
Aankondiging op de website van de escaperoomBeeld Escape bunker

In de escaperoom moeten deelnemers aan de hand van de tijdlijn van Anne's leven morsecodes oplossen en een weg naar buiten vinden. De Stichting Anne Frank vindt het van weinig respect getuigen om het Achterhuis als decor voor een spel te gebruiken.

"Zo wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben," aldus Maartje Mostart, hoofd communicatie van de stichting.

Educatief spel
De escaperoom bevindt zich in een uit de Tweede Wereldoorlog stammende bunker. Volgens eigenaar Thijs Verberne (19) is het de perfecte locatie voor het verhaal van Anne Frank. Spelers kunnen ook kiezen voor het thema 'De Ondergrondse', waarin deelnemers zogenaamd tegen Duitsers vechten.

Verberne snapt de reactie van de stichting niet. "In eerste instantie steunden zij ons. We willen jongeren en ouderen leren hoe het voelt om opgesloten te zitten in het Achterhuis. Het is niet onze bedoeling daarmee mensen te kwetsen. Waarom wel een boek, een museum, films en een musical, maar geen spel? Waarom zou dat niet mogen? Dit is wat Anne Frank wilde: zij wilde beroemd zijn en mensen meegeven hoe het was om ondergedoken te zitten. Wij leven die wens na."

Twitter
De promotietekst van de escaperoom luidt 'Laat je met je vrienden opsluiten in het Achterhuis van Anne Frank en duik onder voordat de Duitsers je vinden!' Het maakte heel wat reacties los onder twitteraars.

Verberne zegt de teksten achteraf misschien toch wat te gewaagd te vinden. "Ik kan wel begrijpen dat daar veel reacties op kwamen. We zullen wat kleine aanpassingen doen aan de teksten op Facebook."

Erfpachtovereenkomst
De gemeente Valkenswaard onderzoekt of de escaperoom in herenboerderij De Bunker door kan gaan. De attractie past wel in het bestemmingsplan, maar is niet toegestaan op basis van de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente en de huurder.

Het college van burgemeester en wethouders gaat de situatie bespreken en zal daarna zijn standpunt bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden