Gemeente onderzoekt twee sterfgevallen tijdens stroomstoring

De dood van twee personen tijdens de stroomstoring die dinsdag 17 januari Amsterdam en omgeving trof, wordt onderzocht.

Amsterdam zat dinsdagochtend lange tijd zonder stroom. Beeld anp
Amsterdam zat dinsdagochtend lange tijd zonder stroom.Beeld anp

Dat heeft de gemeente dinsdagavond laten weten.

Het betreft het overlijden van een 83-jarige vrouw, van wie de zoon geen contact kon krijgen met de meldkamer toen hij 112 belde, en de vondst van een overleden vrouw in haar woning. Hierbij bestaat het vermoeden dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar deze persoon afhankelijk van was.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de zoon van de 83-jarige vrouw geprobeerd om 112 te bellen, maar kreeg hij geen contact met de meldkamer. Daarop heeft hij de huisartsenpost gebeld. De huisarts is meteen gaan rijden. De vrouw was overleden toen de arts arriveerde. Er is contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden personen.

Verband
Volgens de gemeente was de meldkamer korte tijd overbelast door de vele telefoontjes. Door deze drukte zijn niet alle meldingen bij de meldkamer direct beantwoord. Het gaat om enkele tientallen telefoontjes, waarvan - voor zover nu bekend - het in negen gevallen ging om de meldkamer van de ambulance.

Deze meldingen zijn zo snel als mogelijk opgepakt, waarbij de melders zijn teruggebeld en eventuele inzet alsnog plaats heeft gevonden, stelt de gemeente.

Met alle betrokken partijen zal precies uitgezocht worden of en in hoeverre er een verband was met de storing, aldus de zegsman. Het gaat dan om onder meer de gemeente, lokale veiligheidspartijen, het Openbaar Ministerie en Tennet en Alliander.

Hoogspanningsstation
De stroomstoring heeft grote gevolgen gehad. Ruim 360.000 huishoudens in Amsterdam, Zaandam en Landsmeer zaten van 04.00 tot 09.00 uur 's ochtends in het donker, stadsverwarming deed het niet overal even goed, treinen reden niet of niet op tijd en ook de straatverlichting deed het op veel plekken niet.

Het medisch centrum Slotervaar zat drie kwartier zonder stroom omdat niet werd omgeschakeld naar het noodaggregaat, waardoor operaties uit moesten worden gesteld. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam werd door de storing getroffen. Daardoor konden niet alle vrachtwagens op tijd vertrekken om de supermarkten te bevoorraden.

Oorzaak onbekend
De problemen op het spoor werden nog verergerd doordat het treinverkeer deels werd stilgelegd vanwege alarm om een verdacht pakketje op Utrecht Centraal. Het bleek loos alarm, maar het effect van de verstoringen in Amsterdam en Utrecht verspreidde zich als een olievlek over het land.

De oorzaak van de storing bij een hoogspanningsverdeelstation van Liander is nog niet bekend. Het onderzoek naar de oorzaak kan nog wel weken duren, aldus Tennet, dat gaat over de levering van elektriciteit in het hoogspanningsnet.

Lees hier het liveblog over de stroomstoring terug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden