Gemeente onderzoekt mogelijk onrechtmatige subsidie moskeeën

De gemeente gaat onderzoeken of geld dat arme Amsterdammers mogen besteden aan godsdienstlessen, ten onrechte terecht komt bij moskeeën.

De wethouder heeft geen signalen dat de lessen worden gebruikt om kinderen de fundamentalistische leer bij te brengen. Beeld ANP
De wethouder heeft geen signalen dat de lessen worden gebruikt om kinderen de fundamentalistische leer bij te brengen.Beeld ANP

Dit zegt wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede), naar aanleiding van een melding op Publeaks, de site waarop klokkenluiders anoniem tips geven aan de pers.

Een tipgever stelt dat in Amsterdam elk jaar tienduizenden euro's uit het armoedebudget worden uitgegeven aan godsdienstlessen in moskeeën. De gemeente zou niet controleren of kinderen wel onderwijs krijgen en ook niet of ze hierbij bloot staan aan fundamentalisme.

Na vragen hierover van onder meer Het Parool, gaat Vliegenthart over tot onderzoek.

Dansles
Amsterdammers met een laag inkomen kunnen gebruik maken van een scholierenvergoeding. Ze mogen bij de gemeente kosten declareren voor schoolgerelateerde uitgaven als boeken, bijles, ouderbijdrage of schoolreisjes, maar ook voor zwemmen, sport, muziek- of dansles. En voor godsdienstles.

In Amsterdam maken bijna 25.000 ouders van scholieren gebruik van deze vergoeding en zij declareren, tezamen, zo'n tien miljoen euro.
Zo'n 2500 declaraties betreffen godsdienstles, voor een totaalbedrag van 285.000 euro. Een deel gaat naar lessen op een moskee.

Ter vergelijking: de gemeente keerde 1,9 miljoen euro uit aan fietsvergoedingen, 1,6 miljoen euro voor schoolspullen en 900.000 euro voor contributie van sportclubs.

Steekproeven
Vliegenthart wil meer weten over deze declaraties voor godsdienstlessen. "Het zou mij verbazen als moskeeën geld vragen voor deze lessen."
Navraag leert dat de meeste lessen inderdaad gratis zijn, of hoogstens tien euro kosten.

"Dan is er iets anders aan de hand," aldus Vliegenthart. Hij wil weten of de gemeente via de scholierenvergoeding moskeeën financiert en of die dat weten of dat ouders onrechtmatige declaraties invoeren. De gemeente controleert tot op heden met steekproeven.

Scheiding van kerk en staat
De wethouder heeft geen signalen dat de lessen worden gebruikt om kinderen de fundamentalistische leer bij te brengen.

Vraag is of de overheid überhaupt godsdienstles moet subsidiëren, in het licht van scheiding van kerk en staat. Vliegenthart neemt hierover een principieel standpunt in. "In dit land mag een kind ook meedoen aan godsdienstles. Dat is niet anders dan muziekles."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden