Gemeente neemt Canta's voorlopig nog niet in

De gemeente zal de komende weken geen Canta's innemen. Zo krijgt de gemeenteraad tijd voor een uiterste poging te voorkomen dat kwetsbare Amsterdammers hun vervoersmiddel verliezen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit was de uitkomst van een rumoerig debat in de commissie Zorg van de gemeenteraad, in aanwezigheid van emotionele Cantabezitters. De afgelopen maanden heeft de gemeente laten beoordelen of zo'n 250 Cantabezitters en ruim 80 mensen met een aangepaste auto nog wel recht hebben op hun voorziening.

Ongeveer de helft heeft te horen gekregen dat zij hun vervoersmiddel moeten inleveren, veelal omdat zij gebruik kunnen maken van alternatieven, zoals een scootmobiel of georganiseerd vervoer.

'Kwetsbare mensen'
Het gaat om mensen die hun Canta al voor 2010 hebben gekregen. "Dit is niet goed gegaan," zei Maarten Poorter (PvdA). "Het kan niet zijn dat dit de uitkomst is van de herbeoordeling." Nelly Duijndam (SP) sprak van een 'kille bezuiniging over de rug van kwetsbare mensen.'

Clientenbelang Amsterdam meldde eerder vandaag dat de herbeoordeling in strijd is met de VN-verdragen, omdat daarin is vastgelegd dat mensen met een handicap recht hebben op autonomie en keuzevrijheid. Zonder Canta worden ze daarin beperkt.

Wethouder Eric Van der Burg gaf aan dat bezuinigen niet het doel is van de herbeoordeling. Het college moet volgens de wet regelmatig toetsen of mensen nog wel recht hebben op hun voorziening, omdat 'gemeenschapsgeld goed gebruikt moet worden.'

Bezwaar
Hij riep cliënten op vooral bezwaar te maken tegen het inleveren van hun Canta. Hij zal hen in een brief nog eens op die mogelijkheid wijzen. De meerderheid van de raad gaf vervolgens aan een poging te willen wagen om de regels omtrent de herbeoordeling te veranderen. Hiertoe zullen ze voorstellen indienen voor de volgende vergadering in mei. Tot die tijd worden geen Canta's ingenomen

Lees ook: Bezitters Canta voeren actie bij Stopera: 'Ik heb zitten huilen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden