Gemeente naar Raad van State om hotel in Bungehuis

Amsterdam wil via de Raad van State voor elkaar krijgen dat in het Bungehuis aan de Spuistraat toch een hotel mag komen.

David van Unen
Het voormalige UvA-pand aan de Spuistraat werd in 2015 verkocht. Beeld Rink Hof
Het voormalige UvA-pand aan de Spuistraat werd in 2015 verkocht.Beeld Rink Hof

Buurtbewoners wonnen in mei een zaak die ze hadden aangespannen tegen de vergunning die stadsdeel Centrum aan Soho House had verleend, een internationale keten van chique hotels en businessclubs.

De buurt vreesde de drukte die nog een hotel met zich mee zou brengen. In de straat opende niet lang geleden het W Hotel.

'Uniek'
Bij het verlenen van een vergunning aan Soho House was Amsterdam nog afgeweken van het eigen beleid, waarin ligt vastgelegd dat er geen vergunningen meer verleend zouden worden aan nieuwe hotels in het centrum. Alleen bij 'unieke concepten', waar bij het Soho House volgens de gemeente sprake van was, kon een uitzondering gemaakt worden.

Volgens de rechter kan Soho House niet door voor de definitie van uniek die Amsterdam zelf hanteert. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van het leveren van 'een substantiële bijdrage aan de verbetering van het woon- en leefklimaat van de omgeving'. Soho House deed dat volgens de rechtbank niet.

De gemeente blijft er echter bij dat met de vergunning niets mis was, en wil graag dat de Raad van State zich over de zaak buigt. Vooral om als overheid betrouwbaar te blijven, legt een woordvoerder van stadsdeel Centrum uit. "We hebben die vergunning destijds verstrekt na toetsing van ons eigen beleid. Wie a zegt moet daarom ook b zeggen, vinden wij."

Ook vastgoedontwikkelaar Aedes Real Estate, dat het pand in 2015 van de UvA kocht, is een beroepsprocedure gestart.

Lees verder: Niet of wel een hotel? Dezelfde regels pakken steeds anders uit

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden