Gemeente: Mogelijk 255 slachtoffers seksuele uitbuiting

Afgelopen jaar waren mogelijk 255 slachtoffers van seksuele uitbuiting in de Amsterdamse prostitutie. Dit komt naar voren uit een schatting van de gemeente.

Michiel Couzy
null Beeld Ernst Coppejans
Beeld Ernst Coppejans

De exacte omvang is lastig vast te stellen, omdat veel slachtoffers niet in beeld zijn. De gemeente heeft een bureau in de arm genomen om onderzoek te doen. Amsterdam telde op 1 januari 2018 ongeveer 400 ramen, 17 clubs en er waren 13 vergunningen afgegeven voor escort­bureaus.

Het getal van 255 komt voort uit een doorrekening van de rapportage die Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, vorig jaar heeft uitgebracht.

In beeld
In die monitor staat dat in 2017 in Amsterdam 51 slachtoffers van seksuele uitbuiting in beeld zijn. Volgens deskundigen is maar 20 procent van het totaal aantal slachtoffers in Nederland in beeld. Zo kom je dus uit op 255 (5x51) slachtoffers van seksuele uitbuiting in de Amsterdamse prostitutie. Dat aantal betreft de hele stad, niet alleen de Wallen.

Dat het lastig is om exacte getallen te geven, blijkt ook uit een onderzoek dat De Rekenkamer vorig jaar publiceerde naar het gemeentelijk beleid op de Wallen. De Rekenkamer inventariseerde afgeronde en lopende Amsterdamse strafzaken naar mensenhandel. Zo kwamen de rekenmeesters uit op zeker 119 slachtoffers tussen 2005 en 2016. 'Een ondergrens,' constateerde de Rekenkamer, want lang niet iedereen durft aangifte te doen.

Etalage
De gemeente laat weten dat 'op basis van deze cijfers en op basis van strafzaken vastgesteld kan worden dat sprake is van uitbuiting, ook op de Wallen. De discussie over cijfers is geen eenvoudige en levert geen eensluidend antwoord op. Dat is ook de reden dat we proberen niet te verzanden in een discussie over deze cijfers.'

Vorige week bleek uit een opiniepeiling van Het Parool en AT5 dat veel Amsterdammers niet meer op de Wallen komen, minder ramen willen en het niet meer van deze tijd vinden dat vrouwen in een etalage staan.

Vandaag in Het Parool: Doen ze dit uit vrije wil of is het dwang?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden