Lezersbrief

'Gemeente moet veel meer anticiperen op overlast toerisme'

De gevolgen van massatoerisme moeten in goede banen worden geleid. Maar de kip met de gouden eieren slachten is absurd, schrijft Paroollezer Niels J. Kooijman.

De negatieve gevolgen van het toerisme in Amsterdam worden steeds weer breed uitgemeten Beeld anp
De negatieve gevolgen van het toerisme in Amsterdam worden steeds weer breed uitgemetenBeeld anp

Met grote regelmaat bericht Het Parool over het massatoerisme dat de stad onleefbaar maakt. De negatieve gevolgen van het toerisme worden steeds weer breed uitgemeten.

Nooit lees ik een positief verhaal over wat het toerisme de stad brengt, werkgelegenheid en economische groei om maar eens wat te noemen.

Dat de toename van het aantal toeristen in goede banen geleid moet worden, is logisch. Maar als zo vaak loopt de gemeente Amsterdam achter de feiten aan. Nu de groei tot een acuut probleem blijkt te leiden, is er géén oplossing voor handen, behalve een grote klaagzang van alle tegenstanders van de toeristenindustrie.

Meer handhavers
Amsterdam is en blijft een aantrekkelijke stad voor buitenlandse toeristen, alleen al door het 'red light district' en de coffeeshops. Nu probeert de gemeente heel bekrompen het red light district te minimaliseren en de coffeeshops te weren uit de binnenstad.

Om de toeristenstroom te reguleren zouden er meer handhavers op straat moeten zijn, wat dan ook weer nieuwe werkgelegenheid met zich meebrengt. Leid straatcoaches op en de BOA's om orde verstorende toeristen aan te spreken en zo nodig op te pakken.

Branchenormering
Daar had de gemeente al veel eerder op moeten anticiperen. Net als de wildgroei aan Nutellawinkels - daar kan de gemeente heel simpel in sturen door branchenormering te hanteren: niet tien Nutellawinkels in een straat.

Niet als in het verleden met de belwinkels en wisselkantoren pas toen het feitelijk al te laat was. Ook het aanpakken van criminaliteit kan heel eenvoudig door meer blauw op straat en/of BOA's met verregaande bevoegdheden.

Zakdoekjesverkopers
De zakkenrollers en drugsdealers zijn veelal bekenden van de politie. Zo weet iedereen die niet uit een ei komt dat de zogenaamde zakdoekjesverkopers Oost-Europese zakkenrollers zijn, veelal Roemenen.

Ook weet de politie dat een grote groep Roemeense zakdoekjesverkopers op het gekraakte ADM-terrein verblijft. Zonder dat ze ook maar een strobreed in de weg wordt gelegd, vertrekt elke dag een groep Roemenen van het ADM-terrein naar het centrum van Amsterdam.

Ja, de gevolgen van massatoerisme moeten in goede banen worden geleid. Maar de kip met de gouden eieren slachten is absurd.

Niels J. Kooijman, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden