'Gemeente moet ingrijpen bij verlieslijdende Dierenambulance'

De fusie tussen de verlieslijdende Dierenambulance en de Dierenopvang gaat niet door. GroenLinks pleit ervoor dat de gemeente ingrijpt bij de Dierenambulance.

Een medewerker van de Dierenambulance. De organisatie krijgt steeds minder subsidie van de gemeente. Beeld Klaas Fopma
Een medewerker van de Dierenambulance. De organisatie krijgt steeds minder subsidie van de gemeente.Beeld Klaas Fopma

De Centrale Dierenambulance en Dierenopvangcentrum Amsterdam lijden beide verlies. Het idee was de krachten te bundelen, waardoor ze sterker staan in de strijd om donaties en kosten kunnen besparen.

De Dierenambulance heeft de fusiegesprekken echter stopgezet, bevestigt directeur Erik Koldenhof. Zijn organisatie zou na een fusie moeten intrekken bij de Dierenopvang in Nieuw-West. Dat was een stap te ver. 'We hebben een eigen pand in Oost, dat goed bereikbaar is.'

De weg naar boven
De Dierenambulance moet nu zelfstandig verder. De organisatie lijdt al jaren verlies, over 2015 zal dat 'meer dan een ton' zijn. Dit komt voor een deel door de teruglopende subsidie van de gemeente Amsterdam. In drie jaar tijd kromp die bijna twee ton tot zo'n 270.000 euro in 2015.

Toch denkt Koldenhof dat de Dierenambulance kan overleven. Na een sanering zijn ongeveer tien van de twintig medewerkers over. Daarnaast is de fondsenwerving geprofessionaliseerd. 'We halen meer binnen,' zegt Koldenhof. 'We hebben de weg naar boven gevonden.' Koldenhof verwacht dat de Dierenambulance dit jaar winst maakt.

'Regie pakken'
Dat zou goed nieuws zijn, zegt raadslid Jorrit Nuijens (GroenLinks), maar hij is er niet gerust op. 'De gemeente moet de regie pakken. Als het nodig is dat Amsterdam een belang neemt in de Dierenambulance, moeten we dat doen.' Nuijens stelt hierover woensdag raadsvragen.

Hans Fokkens van Dierenopvang Amsterdam vindt het jammer dat Dierenambulance niet wil fuseren, vooral omdat ze samen meer zichtbaar zijn als fondsenwerver. Toch is hij ook opgelucht. 'De Dierenambulance draait heel slecht, dat brengt risico's met zich mee. Het is niet de bedoeling dat wij hun gaten gaan vullen.'

Voldoende reserves
Ook Dierenopvang sluit 2015 af met ongeveer één ton verlies, vooral door tegenvallende inkomsten uit erfenissen. Ook de subsidie van de gemeente loopt terug. Fokkens twijfelt niet dat zijn organisatie zelfstandig verder kan. 'De afgelopen tijd hebben we scherp gekeken naar de kosten. We hebben voldoende reserves.' Het personeelsbestand bij de Dierenopvang is teruggegaan van 44 naar 38.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden