Gemeente moet gebouw regelen voor islamitische scholengemeenschap

De gemeente moet uiterlijk 1 augustus 2017 een gebouw ter beschikking stellen voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State van vandaag.

Ingang van het Islamitisch College aan de Jacob Geelstraat, dat in 2010 werd gesloten. Beeld anp
Ingang van het Islamitisch College aan de Jacob Geelstraat, dat in 2010 werd gesloten.Beeld anp

Hiermee komt er een einde aan een langlopend conflict tussen het gemeentebestuur en de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO), onder voorzitterschap van Soner Atasoy.

Amsterdam moet een gebouw aanwijzen waar de school in elk geval 186 brugklassers op mavo-, havo- en vwo-niveau kan onderbrengen. Het gemeentebestuur hoeft echter niet voor huisvesting te zorgen met een capaciteit van duizend leerlingen, zoals de stichting wil.

De stichting vroeg het gemeentebestuur om huisvesting voor een nieuwe islamitische scholengemeenschap aan de Jacob Geelstraat, waar eerder het Islamitisch College Amsterdam (ICA) was gevestigd - die school werd in 2010 gesloten omdat de kwaliteit ondermaats was en er te weinig leerlingen naartoe gingen.

Conflict
In 2011 liet toenmalig onderwijswethouder Lodewijk Asscher al weten geen zin te hebben in een nieuwe islamitische scholengemeenschap, terwijl het Ministerie van het Onderwijs de aanvraag van de SIO had goedgekeurd. Eén van de redenen was dat leden van het bestuur van het gesloten Islamitisch College nu ook in het bestuur van de nieuw op te richten middelbare school zaten.

Het verzoek voor huisvesting voor een nieuwe school wees het gemeentebestuur sinds 2012 af, ook al vocht de SIO dat oordeel telkens aan.

Hoewel het er vorig jaar op leek dat er een lijst gebouwen zou worden gemaakt door de gemeente voor de school, zodat het SIO aan het begin van het schooljaar 2015-2016 van start kon gaan, weigerde onderwijswethouder Simone Kukenheim in augustus 2014 wederom het toewijzen van een gebouw, nadat een bestuurslid van de SIO steun had betuigd aan terreurorganisatie IS.

'Een bestuurder die dergelijke uitspraken doet, en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk distantieert, kan volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad,' schreef Simone Kukenheim destijds aan de gemeenteraad.

Rechter
De SIO stapte daarop naar de rechter. 'Ze willen onze school niet, al schreeuwen ze dat niet van de daken,' liet SIO-voorzitter in 2014 weten aan de Volkskrant. Atasoy spreekt zelden met de media.

Het gemeentebestuur kon vandaag niet inhoudelijk reageren, omdat het deze week reces is. Maandag komt wethouder Simone Kukenheim met een inhoudelijke reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden