'Gemeente moet Alliander aanspreken op topsalarissen'

Alliander, het grootste bedrijf van Nederland voor het onderhoud van het energienetwerk, ontduikt de wet die topsalarissen beknot. Het wil zelf de beloning bepalen. De Amsterdamse fracties van D66 en SP willen dat de gemeente de top van netbeheerder Alliander aanspreekt op de topsalarissen in het bedrijf.

Sander van Mersbergen en Priscilla Tienkamp
D66 en SP hebben vragen gesteld aan de wethouder over de topsalarissen Beeld anp
D66 en SP hebben vragen gesteld aan de wethouder over de topsalarissenBeeld anp

Nu verdienen bestuursvoorzitter Peter Molengraaf en financieel topman Mark van Lieshout beiden ruim vier ton per jaar. Volgens de Wet normering topinkomens (WNT), die sinds 2013 van kracht is, moet dat binnen een paar jaar worden verminderd naar het niveau van een ministerssalaris, 178.000 euro.

Alliander vindt dat te weinig. Het bedrijf wil niet verder zakken dan tot 230.000 euro, dertig procent boven de norm. De top mag bovendien zelf besluiten of het wil inleveren.

D66-raadslid Bart Vink: 'Bestuurders als die van Alliander moeten zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie, maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid. Het Algemeen Dagblad schrijft dat maar liefst zeventien managers bij het overheidsbedrijf Alliander meer verdienen dan een ministerssalaris. Dat geeft geen blijk van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het bedrijf heeft. Het oogt buitensporig en niet acceptabel.'

Te laag
Alliander, dat de stroom- en gasnetten beheert in onder meer Gelderland, Noord-Holland en Friesland, zegt dat een ministerssalaris te laag is om geschikte bestuurders aan te trekken en te behouden. 'Innovatie op hoog niveau is noodzakelijk om de revolutionaire ontwikkelingen te kunnen faciliteren. De WNT-grens vormt een grote belemmering bij het aantrekken en behouden van professionals.'

De Raad van Commisarissen (RvC) van het bedrijf zegt vanavond in een reactie 'zich zeer bewust [te zijn] van de maatschappelijke ontwikkelingen ten aanzien van beloningen in de (semi-)publieke sector.' Er bestaat volgens de RvC echter grote ongelijkheid tussen netbeheerders onderling. 'De landelijke netbeheerders (TenneT, Gasunie) en de nog ongesplitste regionale netbeheerders (Stedin, onderdeel van Eneco, en Delta Netwerkbedrijf) vallen niet onder de WNT. Hierdoor kan Alliander qua arbeidsvoorwaarden nu al minder goed concurreren met vergelijkbare bedrijven.'

Maas in de wet
Hoewel minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vorig jaar expliciet stelde dat Alliander zich aan de norm moet houden, zocht en vond het bedrijf een maas in de wet. Alliander bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder Liander en Endinet, twee regionale netbeheerders. Het moederbedrijf stelt dat de beloningswet alleen voor de dochters geldt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat die uitleg juridisch gezien klopt en bekijkt of dat lek moet worden gedicht.

Saillant detail is dat topman Molengraaf tot mei vorig jaar bestuurder was van Liander. Een nieuwe topvrouw nam die functie over. Molengraaf viel daardoor niet meer onder de WNT. Alliander ontkent dat diens taakverschuiving bedoeld was om hem buiten de WNT te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden