Gemeente maakt 700.000 euro vrij voor alles-in-één-scholen

Amsterdam wil de komst van alles-in-één-scholen versnellen. Daarom maakt de gemeente 700.000 euro aan subsidie vrij waar samenwerkende partijen gebruik van kunnen maken.

redactie
Beeld ter illustratie Beeld Rink Hof
Beeld ter illustratieBeeld Rink Hof

Alles-in-één-scholen combineren de peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang met regulier onderwijs. De gemeente geeft hieraan de voorkeur, omdat er vanuit één team en één didactische visie kan worden gewerkt. Op die manier zou er beter zicht zijn op achterstanden van kinderen, maar kan er ook beter worden ingespeeld op talenten.

Volgens wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) loopt Nederland achter op het gebied van onderwijs in vergelijking met andere Europese landen als Zweden, Duitsland en België. Het systeem in Amsterdam is te 'versnipperd' zegt Kukenheim in een persbericht.

"Ik wil dat álle kinderen optimaal kunnen ontwikkelen op een voor hen vertrouwde plek, waarin onderwijs en opvang gecombineerd worden, onafhankelijk van de portemonnee van hun ouders," zegt Kukenheim.

Geen nulsituatie
In Amsterdam zijn al meerdere scholen waar aspecten als kinderopvang of buitenschoolse opvang intern worden aangeboden. Als het aan de gemeente ligt beginnen de nieuwe plannen dan ook niet vanuit een nulsituatie, maar wordt er voorgebouwd op 'al het goede dat er al is'.

Partijen die gezamenlijk initiatief nemen om een alles-in-één-school op te zetten kunnen het subsidiegeld gebruiken voor de procesbegeleiding die nodig is om een dergelijke school te kunnen vormen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden