'Gemeente lapt uitspraak over uren hulp aan laars'

De gemeente Amsterdam lapt een uitspraak van de rechter aan haar laars. Nog altijd bepalen thuiszorg­organisaties hoeveel uren hulp kwetsbare mensen krijgen, terwijl dat niet meer mag.

Nog altijd bepalen thuiszorg­organisaties hoeveel uren hulp kwetsbare mensen krijgen, terwijl dat niet meer magBeeld anp

Dit zegt Renske Imkamp, advocaat gezondheidsrecht van kantoor Van der Woude De Graaf, dat in april een rechtszaak won van de gemeente.

Amsterdam heeft zijn beleid sindsdien niet aangepast en dat is kwalijk, zegt ze. "Door de uitspraak niet na te leven, ondermijnt de gemeente ons rechtssysteem."

De zaak draaide om de vaststelling van het aantal uren huishoudelijke hulp dat kwetsbare Amsterdammer krijgen. Het gaat hierbij om klusjes als stofzuigen, ramen lappen of de badkamer schoonmaken.

Geen hoger beroep
Volgens het gemeentelijke beleid hebben deze mensen recht op een 'schoon en leefbaar huis'. Hierbij is het resultaat van het werk vastgesteld en niet het aantal uren dat hiervoor nodig is.

Dat aantal uren wordt vastgesteld door de thuiszorgorganisatie. Die komt langs bij de Amsterdammer die de aanvraag heeft ingediend en schat in hoeveel uur nodig is om de woning schoon en leefbaar te houden.

Een aantal Amsterdammers stapte naar de rechter, omdat zij er in uren op achteruit gingen. Ze hadden acht tot tien uur hulp en bij een periodieke herziening gingen ze terug naar twee tot tweeënhalf uur, op advies van de thuiszorgorganisatie.

Niet uitbesteed
De Amsterdamse rechtbank bepaalde in april dat de gemeente zelf moet vaststellen wat de rechten zijn van de mensen. Dat mag niet worden uitbesteed aan een thuiszorgorganisatie. De rechter draaide direct de korting op het aantal uren hulp terug.

Inmiddels is het acht maanden later. Opnieuw hebben Amsterdammers zich gemeld bij het advocatenkantoor van Imkamp. Uit brieven die zij hebben ontvangen, blijkt dat nog altijd thuiszorginstanties het aantal uren hulp vaststellen. "De gemeente lapt de uitspraak aan haar laars," aldus Imkamp.

Amsterdam is niet in hoger beroep gegaan, dus ging de uitspraak van de rechter direct in. "Het kan even duren voordat de gemeente haar beleid heeft aangepast, maar acht maanden is erg lang. Zo ingewikkeld kan het niet zijn om ambtenaren in plaats van thuiszorg naar de mensen te sturen," zegt ze.

Vacuüm
Cliëntenbelang Amsterdam, dat de hulpbehoevenden heeft gesteund bij de rechtszaak, vindt ook dat het lang duurt voordat de gemeente maat­regelen neemt.

"Nu zitten we in een soort vacuüm, waarbij niet duidelijk is welk beleid geldt," aldus beleidsmedewerker Marijke de Jeu.

De gemeente leed dit voorjaar nog een belangrijke nederlaag toen de rechter bepaalde dat gemeenten inwoners niet mogen korten op huishoudelijke hulp, zonder duidelijke onderbouwing. Eric van der Burg, wethouder Zorg, draaide daarop direct de kortingen terug.

De uitspraken van de rechters nopen tot een aanpassing van het beleid, zegt zijn woordvoerder. Hiervoor wordt onderzoek gedaan door een onafhankelijk bureau en dat kost tijd.

Als tussenmaatregel gaat Amsterdam een actieve rol spelen bij geschillen tussen kwetsbare inwoners en thuiszorgorganisaties.

Volgens Imkamp blijkt het bestaan van deze tussenmaatregel niet uit de praktijk. "Onze cliënten worden niet eens gewezen op deze bemiddeling bij geschillen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden