Gemeente Landsmeer sluit zich niet aan bij Amsterdam

De gemeenteraad van Landsmeer verkiest ambtelijke samenwerking met de kleine buurgemeenten Oostzaan, Waterland en Wormerland boven aansluiting bij Amsterdam.

Patrick Meershoek
Een nipte meerderheid van de raadsleden sprak zijn voorkeur uit voor de zogenoemde groene gemeenten als toekomstige partner. Beeld Jean-Pierre Jans
Een nipte meerderheid van de raadsleden sprak zijn voorkeur uit voor de zogenoemde groene gemeenten als toekomstige partner.Beeld Jean-Pierre Jans

Na afloop van een marathonvergadering sprak een nipte meerderheid van de raadsleden in de nacht van donderdag op vrijdag zijn voorkeur uit voor de zogenoemde groene gemeenten als toekomstige partner. Het voorstel van het college om aansluiting te zoeken bij Oostzaan, Waterland en Wormerland werd met acht stemmen voor en zeven stemmen aangenomen.

Tegen stemden de fracties van PvdA, CDA en Positief Landsmeer. De laatste partij ziet Landsmeer het liefst opgaan in Amsterdam, PvdA en CDA willen dat de ambtelijke samenwerking met de buurgemeenten ook duidelijk wordt omschreven als een stap in de richting van een fusie.

Het verzoek om een referendum over de bestuurlijke toekomst werd door alle partijen verworpen, met uitzondering van Positief Landsmeer. De meeste partijen vinden dat de enquête die in opdracht van de gemeente is gehouden een voldoende beeld geeft van de voorkeuren in het dorp.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden