Gemeente lanceert grondprijzen voor huurders die zelfbouw willen

De zelfbouwwoning voor huurders in Amsterdam is in de maak. De stad gaat voor nieuwbouwwoningen met korting grond ter beschikking stellen aan wooncoöperaties van huurders met lage inkomens.

Bien Borren en Ton Damen
In 2014 stonden liefhebbers weken in de rij voor een zelfbouwkavel op Zeeburgereiland. Beeld anp
In 2014 stonden liefhebbers weken in de rij voor een zelfbouwkavel op Zeeburgereiland.Beeld anp

Wethouder Laurens Ivens maakte dinsdag bekend tegen welke prijzen de gemeente de grond aan de huurders wil leveren. Het gaat om kleine wooncoöperaties voor huurders die huren tot 710 euro per maand kunnen betalen, en dus aangewezen zijn op de sociale sector, en huurders met middeninkomens, die woningen moeten kunnen bouwen die 900 euro huur per maand gaan kosten.

De grond wordt onder strikte voorwaarden door de gemeente verstrekt. Dat moet voorkomen dat de kopende coöperaties of huurders winst gaan maken met de goedkoper gemaakte grond. "Wij willen op deze manier heel graag bereiken dat coöperaties met huurders op de overspannen woningmarkt van Amsterdam de kans krijgen hun eigen huis te bouwen," aldus Ivens in een toelichting.

Daarmee komt beetje een vorm van de oude woningbouwverenigingen terug. De coöperaties zijn niet alleen voor de sociale huursector - huurders met een inkomen tot 43.786 euro - maar ook voor huurders als onderwijzers en politie-agenten, met een middeninkomen, daar netboven.

Drie locaties
De te verkopen grond ligt op drie locaties. Op het Havenstraatterrein in Zuid kunnen 25 zelfbouw huurwoningen komen, in het Archimedesplantsoen naast het spoor bij station Sciencepark in de Watergraafsmeer twintig tot vijfentwintig, waarvan tien sociale huurwoningen en op het Centrumeiland op IJburg vijfentwintig tot dertig woningen, waarvan ook tien sociale huurwoningen.

De grondprijzen zijn geen cadeau, stelt Ivens. "We hebben eerst de echte grondprijs berekend. Daarna hebben we een prijs afgesproken die overeenkomt met de som van de lagere huren die binnenkomen omdat de huurverhoging beperkt is en deze coöperatiewoningen niet te verkopen zijn." De korting van de gemeente voor deze middeldure huurwoningen bedraagt 32 procent op IJburg, 18 procent in de Watergraafsmeer en 15 procent in Zuid.

250 euro per m2
De grond voor de sociale coöperatiewoningen wordt verkocht voor een vaste grondwaarde van 250 euro per vierkante meter, bijna vergelijkbaar met de 215 euro per vierkante meter die corporaties betalen. Daarbij wordt uitgegaan van huizen van zeventig vierkante meter. Voor de prijs die sociale coöperatieve huurwoningen maakt het dan niet uit waar de huizen gebouwd worden.

Voor een middenhuur van 900 euro per maand kan buiten de Ring nog een behoorlijke woning van bijna tachtig vierkante meter worden gemaakt, maar dichter bij het stadshart worden de huizen kleiner. Wie een huis van 76 vierkante meter wil, moet naar de pilot op IJburg. Wie genoegen neemt met 56 vierkante meter kan naar het experiment in de Watergraafsmeer en wie zijn wooncoöperatie per se in Zuid wil hebben, moet bij de huur van 900 euro een huis van 49 vierkante meter accepteren.

Grondinkomsten
In totaal loopt de gemeente met de experimenten op de drie locaties 1,3 miljoen euro aan grondinkomsten mis. Eerder besloot de gemeente jaarlijks vijfhonderd zelfbouwkoopwoningen te realiseren en honderd zelfbouwhuurwoningen plus vier bestaande panden. Het afgelopen half jaar studeerde de gemeente op concrete voorstellen met prijzen en aantallen. De huidige voorstellen betreffen overigens een experiment.

Woongroepen met huurders

De gemeente Amsterdam heeft besloten bij wijze van experiment coöperatieven te steunen die zich in bestaande woningen willen vestigen. Wethouder Ivens laat weten dat dit naast zelfbouw door coöperaties de tweede poot is waarmee Amsterdam woongroepen met huurders wil stimuleren. Concreet is die ondersteuning nog niet.

De coöperatieven die met woningcorporaties in gesprek zijn over de koop van woningen lopen nu nog vaak tegen 'marktconforme' - voor wooncoöperaties veel te hoge - koopprijzen aan. De gemeente wil onderzoeken of via een aanpassing van de erfpachtvoorwaarden wooncoöperatieven verder nog met de grondwaardes tegemoet zijn te komen. Ivens is in gesprek met de initiatieven Copekcabana in Noord en De Groene Gemeenschap in Oost. Zij zijn vergevorderd en hebben serieuze plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden