Gemeente laat uitgeprocedeerden voorlopig met rust

Amsterdam zal voorlopig geen panden ontruimen waarin uitgeprocedeerde vluchtelingen zitten. GroenLinks en D66 namen hiermee een voorschot op een nieuwe, gezamenlijke coalitie.

We Are Here, hier in 2015 in een gekraakte garage, is de bekendste groep uitgeprocedeerden in de stad en zwerft van pand naar pand. Beeld anp

Het was een opmerkelijke flirt van Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, met GroenLinks. Hij tekende woensdagavond 'met plezier' de motie van zijn 'mogelijke coalitiegenoot', waarin staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet op straat komen te staan. "Het is GroenLinks gegund," zei Van Dantzig in de raad.

"Ik heb zelden zo'n geweldige preformatie meegemaakt," zo luidde het commentaar van burgemeester Jozias van Aartsen, aandachtig toeschouwer van de flirt.

Nek-aan-nek
Even voor de goede orde: D66 en GroenLinks zijn in een felle strijd verwikkeld om de eerste plek in de gemeenteraad. In de opiniepeilingen geven de partijen elkaar nauwelijks iets toe. Het is een belangrijke strijd, want de grootste partij krijgt het initiatief bij de formatie. GroenLinks wil hierbij het liefst over links, met PvdA en SP. D66 weet dat links geen meerderheid gaat halen en rekent op een coalitie waarin de twee grootste partijen de kern vormen.

Met steun van D66, PvdA en SP kreeg GroenLinks zodoende een motie door de raad waarin staat dat de gemeente voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zet en pandeigenaren vraagt om geen ontruiming aan te vragen. In ieder geval tot een nieuw gemeentebestuur kan beginnen. We are Here is de bekendste groep uitgeprocedeerden en verblijft momenteel in een pand aan de James Wattstraat.

Winteropvang
De groep trekt van pand naar pand in Amsterdam, omdat telkens een ontruiming volgt. GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink vroeg en kreeg ook clementie voor de 63 uitgeprocedeerden die momenteel verblijven in de winteropvang, die binnenkort dicht gaat. De winteropvang wordt omgezet in een tijdelijke voorziening. "Laten we het adagium van burgemeester Van der Laan in ere houden dat geen Amsterdammer op straat slaapt," aldus Groot Wassink.

Van Aartsen raadde de gemeenteraad af om deze moties aan te nemen, vanwege juridische consequenties. "We moeten ons houden aan de kaders van de wet." Bovendien onderhandelen de grote steden met het kabinet over de opvang van uitgeprocedeerden. VVD en CDA stemden tegen.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden