Gemeente laat opnieuw geld dat bedoeld was voor minima onbenut

Opnieuw laat Amsterdam miljoenen euro's onbenut die bedoeld zijn om kwetsbare bewoners te helpen. De gemeente heeft bijna zes miljoen euro te weinig uitgegeven aan Amsterdammers met een beperking die een zetje nodig hebben richting een baan.

Minima hadden van het geld aan het werk gekund bij het fietsdepot in West Beeld Mats van Soolingen
Minima hadden van het geld aan het werk gekund bij het fietsdepot in WestBeeld Mats van Soolingen

Het is de tweede keer in korte tijd dat de gemeente geld ongebruikt laat, dat bestemd is voor minima. In oktober maakte wethouder Arjan Vliegenthart (SP) bekend dat enkele miljoenen die Amsterdam uittrekt voor armoedebestrijding, op de plank blijven liggen. Deze keer gaat het om bijna zes miljoen euro, die was vrijgemaakt om ongeveer 600 Amsterdammers die niet direct aan het werk kunnen, te begeleiden naar een baan, of in ieder geval naar een zinvolle dagbesteding.

Eind november waren slechts 24 van deze mensen geholpen. De eindstand over 2015 is nog niet opgemaakt, maar met een beetje mazzel zijn zestig mensen aan de slag gegaan, circa tien procent van het doel. Het gemeentebestuur had 9,25 miljoen uitgetrokken voor 2015. Hiervan is slechts 3,5 miljoen euro besteed. Extra pijnlijk is dat in eerste instantie werd geschat dat 'slechts' 1,8 miljoen onbenut zou blijven. Door een fout in de boekhouding bleek deze schatting te conservatief; daar komt vier miljoen bovenop. Het idee was om het geld te besteden aan mensen in de bijstand, met verschillende beperkingen; van 'beperkte sociale vaardigheden' tot mensen met complexe problemen die gespecialiseerde zorg nodig hebben.

Amsterdam wilde de mensen met de grootste problemen helpen aan een zinvolle dagbesteding, denk aan het volgen van computer- of taalles, koffie schenken in een buurtcentrum of wandelen met andere bewoners. Amsterdammers die minder begeleiding nodig hebben, kunnen betaald werk doen, bijvoorbeeld bij restaurant Freud, werk- en leerbedrijf Pantar of het fietsdepot in Amsterdam-West.

'Zwaar ondermaats'
Het grotere doel was om deze mensen uit hun isolement te halen en ervaring op te laten doen, die van pas komt bij het vinden van een baan. Zijn onbedoelde zuinigheid komt Vliegenthart op flinke kritiek te staan uit de gemeenteraad. 'Wij schrikken hier erg van,' zegt VVD-raadslid Marianne Poot. 'Zwaar ondermaats,' oordeelt Femke Roosma van GroenLinks. Peter Kwint (SP), partijgenoot van Vliegenthart, vindt het extra zuur dat dit al de tweede keer is dat Amsterdam niet al het geld opmaakt dat bedoeld is voor minima.

Vliegenthart erkent dat de resultaten te ver achterlopen op de ambities. Hij wijt de onderbesteding aan het feit dat de gemeente de mensen voor wie het geld bedoeld is, niet goed in beeld heeft. En dus kan Amsterdam deze inwoners niet bereiken, waardoor zij geen weet hebben van deze regelingen. Dit is opmerkelijk, want Vliegenthart hanteerde in oktober hetzelfde argument voor de miljoenen die hij overhield van de armoedebestrijding: veel minima zijn niet bekend bij de gemeente. Vliegenthart belooft de stadsdelen, die de plannen moeten uitvoeren, meer achter de broek te zitten. De uitvoering komt onder verscherpt toezicht te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden