Lezersbrief

‘Gemeente laat bewoners Valkenburgerstraat stikken’

De luchtkwaliteit in de Valkenburgerstraat is schokkend en de bewoners zijn het zat, schrijven ze in deze ingezonden brief. ‘Onze hoofdstad kan klaarblijkelijk ongestraft ­jarenlang de wet overtreden.’

De luchtkwaliteit voldoet niet aan de nationale en internationale normen.  Beeld ANP
De luchtkwaliteit voldoet niet aan de nationale en internationale normen.Beeld ANP

Bijna vijf jaar geleden kreeg de verontruste bewonersgroep van de Valkenburgerstraat (‘Het stinkt hier altijd zo’) het voor elkaar dat Milieudefensie de luchtkwaliteit (NO2) ging meten. De uitkomst was schokkend. Alle nationale en internationale normen werden overschreden. De situatie was superongezond, vooral voor kinderen. En dat is nog steeds zo.

De uitkomst was dramatisch, maar niet echt verwonderlijk. De Valkenburgerstraat – dat is de straat die je inrijdt als je de IJtunnel uitkomt en die uitmondt in het chaotische Mr. Visserplein – is een wirwar van stoplichten. Dagelijks rijden er meer dan 25.000 voertuigen door deze straat, waarbij ook snelheidsnormen consequent worden overtreden. Touringcars worden geparkeerd waar dat niet mag en de politie doet niets.

Heb je geen licht op je fiets of rijd je vijf kilometer te hard, dan krijg je een fikse bon. Maar onze hoofdstad kan klaarblijkelijk ongestraft ­jarenlang de wet overtreden. En het goed vinden dat de bewoners ziek worden van lucht en lawaai. Ja, er werden krankzinnig dure ‘CityTrees’ geplaatst, die bleken de lucht niet schoon, maar zelfs nog viezer te maken.

Ten einde raad heeft de bewonersgroep vorige week een brief aan burgemeester Halsema geschreven, met het dringende verzoek deze brief met meerdere wethouders te bespreken. Bij dit probleem zijn immers meerdere disciplines betrokken.

De ervaring is dat er alleen vanuit een verkeerskundige blik naar de ­situatie gekeken wordt en dat de economische waarde daarin leidend is. Gezondheidsaspecten en de finan­ciële consequenties hiervan, worden nooit meegerekend, stedenbouwkundige mogelijkheden niet ingezet en de democratische middelen zijn slechts een façade.

Al met een paar dagen kwam er ­antwoord! Opgetogen werd de enveloppe geopend. Maar je had het kunnen weten. De ­gemeente doet niets. Dit keer is de noodkreet doorgestuurd naar Sharon Dijksma, die natuurlijk al lang van de situatie op de hoogte is en wel is komen kijken, ruiken en luisteren naar de verschrikkelijke herrie van in het bijzonder motorrijders, maar verder ook niks doet. De gemeente meet inmiddels zelf ook en ziet dat alle nationale en internationale normen fors overschreden worden. En ze doen ook wat! De ramen dicht op het stadhuis. Anders stinkt het zo en is het zo’n herrie.

Bewonersgroep Valkenburgerstraat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden