Gemeente krijgt voortaan seintje bij ophopende verkeersboetes

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaat meewerken aan de Amsterdamse methode om ophopende schulden te voorkomen.

Bart van Zoelen
Wethouder Vliegenthart, rechts op de foto, is met het Incassobureau in gesprek over een proef. Beeld anp
Wethouder Vliegenthart, rechts op de foto, is met het Incassobureau in gesprek over een proef.Beeld anp

Zodra Amsterdammers achterstanden oplopen bij het betalen van hun verkeersboetes, geeft het CJIB een seintje zodat schuldhulpverleners poolshoogte kunnen nemen.

Wethouder Arjan Vliegenthart (armoede) is met het CJIB in gesprek over een proef. Als deze succesvol verloopt, hoopt Amsterdam deze aanpak naar de hele stad uit te breiden.

Tienduizend keer
Woningcorporaties, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en energiebedrijf Nuon werken al mee aan deze methode, die Vroeg Eropaf wordt genoemd. Als schuldhulpverleners snel contact zoeken is de schuld nog te overzien en kan een betalingsregeling worden getroffen. Zo is het aantal woningontruimingen in Amsterdam al sterk teruggedrongen.

In 2015 hebben de woningcorporaties, Nuon en Zilveren Kruis ruim tienduizend keer aan de bel getrokken vanwege betalingsachterstanden. Dat blijkt uit het jaarrapport met de resultaten van de schuldhulpverlening dat Vliegenthart woensdag heeft overhandigd aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma.

Problematische schulden
De samenwerking met CJIB is bijzonder, omdat gemeenten juist over de Belastingdienst en het CJIB veel te klagen hebben. Zo zouden zij een te groot beslag leggen op het inkomen van mensen met schulden, zodat die onder het bestaansminimum zakken.

Het CJIB kan wanbetalers zelfs laten vastzetten, waardoor het een voorsprong heeft op andere schuldeisers. "Ik merk dat het CJIB meer voor rede vatbaar wordt," zegt Klijnsma. "Ze zijn bereid tot een time-out als er niets te halen valt. Ze willen meer inzicht krijgen over hoeveel mensen niet willen en hoeveel niet kunnen betalen." De staatssecretaris is enthousiast over Vroeg Eropaf. "Amsterdam loopt hierin voorop."

Op basis van landelijke gegevens schat het jaarrapport dat 38.000 huishoudens in Amsterdam kampen met problematische schulden, terwijl zo'n 26.000 huishoudens in contact staan met hulpverleners of in de een of andere vorm van schuldsanering zitten.

Daaruit volgt dat veel Amsterdammers geen hulp zoeken. Vaak duurt het vijf tot zeven jaar voordat ze bij de schuldhulpverlening terechtkomen. "Ze proberen het heel lang zelf op te lossen. Er is veel schaamte, volgens hulpverleners," zegt Larissa Wladimiroff, die bij de gemeente leiding geeft aan het verbeteren van de schuldhulpverlening. "Zelfs hulpverleners geven aan dat ze het moeilijk vinden om over financiën te praten."

Deurwaarders
Tegelijkertijd blijken de schulden een sta-in-de-weg om uit andere problemen te komen. Amsterdam hoopt ook op meer samenwerking met deurwaarders, die sinds dit jaar in een Beslagregister kunnen zien of er al beslag ligt op het inkomen van de schuldenaar die zij in het vizier hebben.

De gemeente wil dat ook deurwaarders in dat geval contact zoeken met de schuldhulpverlening in Amsterdam. "Dat bespaart zoveel onrust en stress. En de deurwaarder scheelt het werk," zegt Wladimiroff. "De volgende stap is dat de deurwaarder ook meer doet om de mensen die nog niet bij ons in beeld zijn onder de aandacht te brengen bij de schuldhulpverlening."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden