Gemeente krijgt voet tussen de deur bij verkoop MC Slotervaart

Amsterdam heeft een manier gevonden om ongewenste overnamekandidaten van het failliete MC Slotervaart buiten de deur te houden. De gemeente heeft het recht op eerste koop bedongen op het vastgoed van het MC Slotervaart.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De curator moet, indien een overnamepartij zich meldt, het ziekenhuis eerst aanbieden aan Amsterdam. Het recht op eerste koop is woensdag gepubliceerd in de Staatscourant, zei wethouder Marjolein Moorman donderdagmiddag in de gemeenteraad.

Volgens haar heeft de gemeente meer middelen om invloed aan te wenden op de invulling van het gebouw, via erfpacht en het bestemmingsplan, dat voorschrijft dat het gebouw een medische invulling heeft.

Volgens Moorman, die woensdag al een pittige brief stuurde naar minister Bruno Bruins, is het MC Slotervaart in een onacceptabele situatie terechtgekomen. Vrijdag maakt de curator bekend hoe de toekomst van het ziekenhuis eruit ziet: een doorstart of ontmanteling.

Diverse partijen in de gemeenteraad willen dat Amsterdam het MC Slotervaart op een of andere manier overeind houdt. SP pleit voor een coöperatie van zorgverleners die het failliete ziekenhuis opkopen. En fractievoorzitter Erik Flentge wil niet uitsluiten dat Amsterdam zelf het vastgoed koopt.

"We sluiten niets uit," zegt hij. "Met dit ziekenhuis wordt een cynisch spel gespeeld, waarbij patiënt, zorgverlener, maar ook de democratie buitenspel staan."

15 miljoen
Forum voor Democratie (FvD) sprak duidelijk uit dat Amsterdam 15 miljoen euro moet uittrekken voor het MC Slotervaart. Met dat geld zal de gemeente dan een serieuze overnamekandidaat tegemoet kunnen komen. De miljoenen komen wat FvD betreft uit het geld dat is gereserveerd voor aardgasvrij maken van wijken.

Moorman wilde niet direct 'ja' zeggen op het voorstel om het ziekenhuis op te kopen. "We weten niet precies wat dat gaat kosten."

Moorman oogste lof met haar optreden van Eric van der Burg, haar voorganger als wethouder Zorg en nu aanvoerder van de oppositie: "Wow, hier staat een vakvrouw die leiderschap toont."

Lees alles over de laatste ontwikkelingen van het MC Slotervaart in het live blog

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden