Gemeente krijgt geen voorrang bij koop Slotervaartziekenhuis

De gemeente Amsterdam heeft ook in hoger beroep een zware nederlaag geleden in de juridische slag om het vastgoed van het failliete Slotervaartziekenhuis.

Bas Soetenhorst
Slotervaart ziekenhuis.  Beeld ANP
Slotervaart ziekenhuis.Beeld ANP

De Amsterdamse rechtbank is het met de curatoren eens dat zij nu voorrang mogen geven aan een mogelijke deal met vastgoedbedrijf Zadelhoff, waardoor alle schuldeisers voor 100 procent kunnen worden voldaan. Ook stelt de rechtbank dat het na een faillissement gebruikelijke rechtmatigheidsonderzoek, waarbij de rol van de oud-ziekenhuiseigenaren wordt bekeken, vooralsnog achterwege kan blijven. De rechtbank vindt evenmin dat de curatoren met de gemeente zouden moeten gaan onderhandelen over verkoop van het vastgoed aan Amsterdam.

De uitspraak van woensdag is onderdeel van een conflict dat draait om het ziekenhuisgebouw aan de Louwesweg in Nieuw-West. Gezien de locatie en grootte van het pand geldt het als het ‘kroonjuweel’ in de failliete boedel, ondanks het enorme achterstallige onderhoud.

Een rechtmatigheidsonderzoek is nu volgens de rechtbank ongewenst, omdat ondertussen de kosten voor beheer van het gebouw – circa 3 ton per maand - doorlopen. Zadelhoff neemt deze nu voor rekening, maar de vraag is hoelang het bedrijf dat nog wil blijven doen. Bovendien hebben de voormalige ziekenhuiseigenaren, onder wie zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, medewerking aan een onderzoek naar hun rol toegezegd. Daar komt bij dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn van onrechtmatigheden rond het faillissement, aldus de rechtbank.

Vorige maand gaf de rechter-commissaris ook al prioriteit aan een mogelijke deal tussen de curatoren en Zadelhoff, dat 45 miljoen euro op tafel wil leggen. Dat is genoeg om alle schuldeisers van het ziekenhuis te voldoen. De rechtbank heeft die stellingname van de rechter-commissaris nu overgenomen.

De deal kan alleen doorgang vinden met het fiat van de gemeente. Het college wil het liefst het vastgoed zelf verwerven, maar de curatoren wezen vorige maand een gemeentelijk bod af, omdat het 10 miljoen euro minder zou opleveren voor de schuldeisers dan in het voorstel van Zadelhoff.

De rechtbank stelt dat niets de gemeente in de weg staat om een nieuw bod te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden