Opinie

‘Gemeente, koop meer in bij sociale firma’s om ze te ondersteunen’

Sociale ondernemingen als De Lokatie staan onder druk. Yassmine el Ksaihi (D66) roept wethouder Groot Wassink op die ondernemingen te steunen door inkoop. 

Een kringloopbedrijf als De Lokatie in Noord kan veel bijdragen aan de circulaire economie.Beeld Jean-Pierre Jans

Voor bijna iedere Amsterdammer is een baan meer dan ­alleen een inkomen. Werk geeft voldoening en trots. Dat geldt voor alle lagen van de samen­leving, van wetenschapper tot schoonmaker en van tramconducteur tot politieagent. Ook Amsterdammers met een afstand tot de ­arbeidsmarkt halen plezier uit werk, als ze het kunnen vinden. Gelukkig heeft Amsterdam een traditie in het begeleiden van mensen naar een baan, maar onderdelen van die traditie dreigen te verzinken in bureaucratie en moeten snel uit het slop worden getrokken.

Afgelopen woensdagochtend heeft de commissie namelijk besproken hoe Rutger Groot Wassink de stekker uit het investeringsfonds voor sociale firma’s heeft getrokken. Die sociale firma’s zijn bedrijven waarvan 30 tot 40 procent van de medewerkers een afstand heeft tot de ­arbeidsmarkt. Zij spelen een centrale rol bij het aan het werk helpen van Amsterdammers die niet makkelijk aan een baan komen.

Een goed voorbeeld is kringloopbedrijf De ­Lokatie in Noord. Het is een bedrijf waar meer dan 110 Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Samen met meer dan vijftig externe partijen, zoals scholen, kunstenaars, theater- en filmmakers en vrijwilligersorganisaties, geven zij oude meubels een nieuw bestaan. Kortom: echt een plek waar mensen zich kunnen ontplooien, ongeacht hun ­eventuele beperking.

Investeringsfonds onbekend

Kringloopbedrijf De Lokatie heeft geen lening aangevraagd bij het investeringsfonds. Dat is niet verbazingwekkend, slechts vier van de honderd sociale firma’s in Amsterdam hebben een lening aangevraagd. Uit een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot blijkt dat ‘onder de potentiële doelgroep het investeringsfonds nog tamelijk onbekend is.’

Voor de partijen die wel op de hoogte waren van het fonds, gold dat zij geen of weinig ­behoefte hadden aan een lening. Met andere woorden: weinigen wisten ervan en nog ­minder hadden behoefte aan zo’n lening.

Het fonds werkte dus niet, dat is duidelijk. Dit is daarom ook geen oproep om het fonds te herinstalleren. Maar het feit dat het fonds in mei is afgesloten, er in september over wordt gesproken en er nog geen zicht is op nieuwe manieren, betere impulsen om de sociale firma’s te ondersteunen, is zeer teleurstellend.

Gemiste kans

In mei van dit jaar zei Groot Wassink nog dat hij veertigduizend Amsterdammers in de bijstand uit zou nodigen om op gesprek te komen. Hij trekt 20 miljoen euro uit om hen uit de bijstand te helpen, maar in het destijds gepresenteerde plan komen de sociale firma’s niet voor. Een ­gemiste kans.

Ik bied wethouder Groot Wassink daarom een nieuwe kans: koop de producten voor de gemeente voor een (klein) deel in bij sociale ­firma’s. Ondernemers willen liever opdrachten dan een lening. De gemeente koopt jaarlijks voor meer dan 2 miljard euro in aan producten en diensten bij leveranciers. Als daarvan 5 procent wordt ingekocht bij sociale firma’s en de eigen sociale werkvoorziening Pantar, dan vloeit enorm veel geld naar plekken waar Amsterdammers werken die een duwtje in de rug verdienen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Yassmine el Ksaihi. Raadslid voor D66

Opdrachten die kunnen worden uitgevoerd door sociale firma’s zijn zeer divers: cateraars 50|50 Food van het Rode kruis en Tante Tosti, waar 50-plussers met een afstand tot de ­arbeidsmarkt werken. Er zijn schoonmaak­bedrijven zoals Accent en Breedweer. Kringloopbedrijven kunnen veel bijdragen aan de circulaire economie.

Wethouder Groot Wassink heeft meermalen laten weten dat hij de inkoop van producten en diensten bij deze bedrijven wil versterken, maar concrete actie blijft te beperkt. De inkoop van Amsterdam moet beter toegespitst worden op het aanbod van sociale firma’s. Alleen op die manier, met echt maatwerk, kan het lukken.

Daarom een oproep aan de wethouder: pas die inkoop aan. Bied ook Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om voor deze stad te werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden